pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
27 km file
normaal
trend stabiel
details
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Veelgestelde vragen over camerabeelden


Over hoeveel camera's beschikt het Verkeerscentrum?
Waarom camerabeelden met beperkte beeldkwaliteit en beeldgrootte op de website?
Waarom is de kijkrichting van sommige camerabeelden variabel?

Kan ik camerabeelden opvragen bij het Verkeerscentrum?

 

 

 

Over hoeveel camera's beschikt het Verkeerscentrum?

 
Voor de permanente monitoring van het verkeer op de Vlaamse snelwegen beschikt het Verkeerscentrum over zo'n 1500 camera's. Daarnaast zijn er ook nog een 500tal camera's voor de specifieke controle van tunnels. Het Verkeerscentrum deelt een selectie van actuele camerabeelden via zijn website. 

Een groot deel van de camera's zijn zogenaamde "slimme" camera's of AID, camera's voor Automatische Incident Detectie. Wanneer het verkeer ergens plots verstoord wordt, merken de camera's dat meteen op en geven ze een alarmsignaal in de controlezalen van het Verkeerscentrum. Dat is bijvoorbeeld het geval bij aanrijdingen, stilgevallen defecte voertuigen of filevorming. 

 

 

 

 

Waarom camerabeelden met beperkte beeldkwaliteit en beeldgrootte op de website?

 

Het Verkeerscentrum stelt een selectie van camerabeelden ter beschikking op zijn website. In het kader van de realtime verkeersinformatie geven die beelden een indruk van het verkeersverloop op bepaalde locaties. Om de camerabeelden snel online te kunnen opladen, hebben we bewust gekozen voor een weergave in lagere beeldkwaliteit en beperkte grootte. Vanwege de beperkte bandbreedte van de website bieden we ook geen live streaming aan. 

U houdt er ook best rekening mee dat laagstaande zon, smog en regen het zicht van de camera’s kunnen belemmeren en bijgevolg ook een impact kunnen hebben op de beeldkwaliteit. 

 

 

 

 

Waarom is de kijkrichting van sommige camerabeelden variabel?

 

Een deel van de camera's van het Verkeerscentrum hebben een vaste kijkrichting. Een ander deel heeft geen vaste kijkrichting, maar is 360° wendbaar. De operatoren in de controlezalen kunnen met die camera's draaien en inzoemen om zo een volledig zicht te krijgen op een snelweg of in een tunnel. Bij de camerabeelden op onze website staat telkens wat basisinfo over de kijkrichting.

 

 

 

 

Kan ik camerabeelden opvragen bij het Verkeerscentrum? 

 

Het is niet mogelijk om als burger camerabeelden op te vragen bij het Verkeerscentrum. Om verscheidene redenen kan het Verkeerscentrum alleen ingaan op officiële vragen van het parket, de politie en hulpdiensten. Het gaat dan telkens om beargumenteerde aanvragen in het kader van bepaalde dossiers en hulpverlening. Aangezien een deel van onze verkeerscamera's geen vaste kijkrichting hebben, is het bovendien niet altijd zeker dat ze in de juiste positie stonden om geschikt beeldmateriaal af te leveren.

 

 

 

laatste update: 02/05/2019

 

terug naar overzicht  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring