pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
35 km file
trend stabiel
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Veelgestelde vragen over camerabeelden


Over hoeveel camera's beschikt het Verkeerscentrum?
Waarom zijn er niet meer camerabeelden ter beschikking?
Kan de beeldkwaliteit en de beeldgrootte van de camerabeelden niet beter?
Zijn de camerabeelden ook in live streaming beschikbaar?

Waarom is de kijkrichting van sommige camerabeelden variabel?

Kan ik bij jullie bepaalde camerabeelden opvragen?

 

 

 

Over hoeveel camera's beschikt het Verkeerscentrum?

 
Momenteel beschikt het Verkeerscentrum over 584 vaste AID-camera’s* verspreid over de Vlaamse hoofdwegen: 410 in regio Antwerpen, 134 in regio Brussel en 27 in Oost-Vlaanderen. Daarnaast staan er nog een 400-tal beweegbare CCTV-camera’s** opgesteld, voornamelijk op knooppunten en in de provincie Oost-Vlaanderen. 
 

* AID staat voor Automatische Incident Detectie. Deze camera’s zijn uitgerust met een systeem dat de operator waarschuwt als er ergens een voertuig stilstaat of als de snelheid er plots sterk daalt. Deze camera's zijn niet draaibaar en kunnen niet inzoomen.
** CCTV-camera’s kunnen draaien en inzoomen. 

 

 

Waarom zijn er niet meer camerabeelden ter beschikking?


Het ter beschikking stellen van camerabeelden voor verkeersinformatie heeft louter tot doel om een indruk te geven van het verkeersverloop op een bepaalde locatie. Camerabeelden geven namelijk alleen maar punt-informatie: op één plaats rijdt het verkeer of staat het stil, 100m verder kan de situatie al helemaal anders zijn.

Reistijden daarentegen zeggen meer over de daadwerkelijke verliestijd die een file op een bepaald traject oplevert. Een melding voor het traject Antwerpen Zuid – Machelen “+ 5 min” zegt bijvoorbeeld meer dan één camerabeeld van de E19 ter hoogte van Mechelen. Het Verkeerscentrum focust zich daarom momenteel op het berekenen en het ter beschikking stellen van betrouwbare reistijden. Het aantal camerabeelden dat momenteel beschikbaar is, zal blijven.

 
 

 

Kan de beeldkwaliteit en de beeldgrootte van de camerabeelden niet beter?

 

Het ter beschikking stellen van camerabeelden voor verkeersinformatie heeft louter tot doel om een indruk te geven van het verkeersverloop op een bepaalde locatie. Hoge kwaliteitsbeelden zijn al gauw te omvangrijk om ze snel te kunnen laden op de website. Wij kiezen voor de website daarom bewust voor een lagere beeldkwaliteit. Maar ook de weersomstandigheden bepalen de beeldkwaliteit: een laagstaande zon, regendruppels op het scherm, enz. kunnen het zicht van de camera’s belemmeren. Hier is jammer genoeg weinig aan te doen.

 

 

Zijn de beelden ook in live streaming beschikbaar?

 

We geven er de voorkeur aan om niet te erg te focussen op de camerabeelden en op de live weergave ervan. Enerzijds omdat -zelfs bewegende- beelden alleen maar punt-informatie geven: op één plaats rijdt het verkeer of staat het stil. Reistijden zeggen veel meer over de daadwerkelijke verliestijd die een file op een bepaald traject oplevert. Anderzijds kent het beschikbaar maken van de beelden in live streaming ook een paar technische obstakels. 
Een eerste hinderpaal is het analoge formaat van de huidige beelden. Om ze op de website te kunnen weergeven moeten ze omgezet worden naar een digitaal formaat. Die omzetting levert een vertraging op, waardoor de beelden niet volledig “live” zijn. 
Een tweede hinderpaal is de beperkte bandbreedte van de website op dit moment. Beelden in live streaming uitzenden, betekent een zware belasting voor netwerk en server. De beschikbaarheid van de hele website mag hierdoor niet in het gedrag komen.

 

 

Waarom is de kijkrichting van sommige camerabeelden variabel?

 

Het gebruiken van camera’s met variabele kijkrichting is een noodoplossing. Voor bepaalde belangrijke locaties zijn er soms geen andere beelden beschikbaar. Van zodra er voor dergelijke locaties vaste beelden bestaan, zullen de beelden met variabele kijkrichting worden vervangen. Op sommige camera's met variabele kijkrichting staat op het beeld wel een bestemming vermeld op de één van de rijrichtingen.

 

 

 

Kan ik bij jullie bepaalde camerabeelden opvragen? 

 

Nee. Om verscheidene redenen kunnen wij alleen ingaan op officiële vragen van het parket. Het zou voor ons een fulltime job zou zijn om iedereen te voorzien van de juiste beelden. Bovendien is het niet zeker of onze camera's in de juiste positie stonden om goed bewijsmateriaal af te leveren.

 

 

laatste update: 17/12/2015

 

terug naar overzicht  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring