pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
0 km file
trend stabiel
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


Verkeersindicatoren voor iedereen online toegankelijk [10-09-15]


Verkeersindicatoren interactief raadpleegbaar

Met de nieuwe tool ‘Verkeersindicatoren van het Vlaamse Hoofdwegennet’ biedt het Verkeerscentrum iedereen de mogelijkheid om een schat aan statistische verkeersinformatie online te raadplegen. De verkeersindicatoren geven kwantitatieve informatie over het dagelijkse verkeer op de Vlaamse snelwegen en ringwegen. Het gaat om cijfers met betrekking tot verkeersvolumes (o.a. verzadigingsgraad per wegsegment, voertuigtypes), files en vertragingen (o.a. filezwaarte, filelengte, voertuigverliesuren). In het kader van het open data-beleid van de Vlaamse overheid stelt het Verkeerscentrum zo waardevolle informatie ter beschikking van iedereen die geboeid is door mobiliteit en een precies zicht wil krijgen op de evolutie van het verkeer in Vlaanderen.


Aan de hand van zoekcriteria (onder meer regio, weglocatie, tijdstip en voertuigtype) bepaal je zelf welke specifieke informatie je wil opvragen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor totaalcijfers voor heel Vlaanderen of gegevens opvragen voor een specifieke snelweg (of segment van een snelweg). Voor werkdagen of weekenddagen, jaarcijfers of maandcijfers, enz. Zo kan je verschillende verkeerssituaties vergelijken (bijvoorbeeld de verkeerssituatie in de regio Brussel versus de regio Antwerpen) en evoluties in kaart brengen. 


De komende maanden zal het Verkeerscentrum de tool nog uitbreiden met indicatoren over verkeersgedrag (o.a. snelheden, volgafstanden), reistijden en ongevallen. De zoekresultaten verschijnen in overzichtelijke grafieken en tabellen, later ook op kaarten (nog in voorbereiding). 


Op basis van permanente verkeersmonitoring

Om zijn verkeersindicatoren te berekenen, maakt het Verkeerscentrum gebruik van verscheidene monitoringsystemen die het verkeer op de Vlaamse snel- en ringwegen permanent meten. Zo geven ruim 4000 meetpunten (dubbele detectielussen) in het wegdek de verkeersdrukte weer per snelwegrijstrook (met gegevens over het aantal passerende voertuigen, hun type en snelheid). Een andere bron vormen de verkeersinformatieberichten over files en ongevallen die de verkeersdeskundigen in de controlezaal van het Verkeerscentrum opmaken. Daarvoor verwerken zij onder andere input van camerabeelden, praatpalen, wegpolitie en weggebruikers. Al die informatie wordt gearchiveerd in het datawarehouse van het Verkeerscentrum en na een kwaliteitscontrole verwerkt tot verkeersindicatoren.


Ook jaarrapport over verkeersindicatoren

Tot op heden verspreidde het Verkeerscentrum zijn verkeersindicatoren alleen met het jaarrapport ‘Verkeersindicatoren Hoofdwegennet Vlaanderen’. De nieuwe digitale tool bevat veel meer informatie dan het relatief beperkte jaarrapport, dat een bloemlezing is van de belangrijkste tendensen. Bovendien worden de statistieken van de tool elke maand automatisch geactualiseerd. Zo krijg je altijd de meest actuele stand van zaken. Het jaarrapport, dat sinds 2011 verschijnt en duiding biedt bij de cijfers, blijft bestaan. 


De tool is te vinden op deze website via ‘indicatoren’ in het hoofdmenu of rechtstreeks via http://indicatoren.verkeerscentrum.be. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring