pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
78 km file
uitzonderlijk
trend dalend
details
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


80 meest filegevoelige snelwegafritten in kaart gebracht [16-11-15]


Op de afritten van Geel-West (E313 in beide richtingen) en op de afrit van Beernem (E40 richting kust) zijn de dagelijkse files verdwenen. Infrastructuuringrepen hebben de verzadiging daar helemaal opgelost. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Verkeerscentrum met daarin de lijst van de 80 meest filegevoelige snelwegafritten in Vlaanderen. 


Voor zijn rapport Fileproblematiek op afritten snelwegen Vlaanderen 2014-2015 screende het Verkeerscentrum ongeveer 400 snelwegafritten. Dat leverde een lijst op van de 80 meest filegevoelige afritten. Dit is de top 5:

1) Aalst (Ninove), E40 richting Brussel (gemiddeld 89 minuten file/dag)

2) Affligem, E40 richting Oostende (gemiddeld 70 minuten file/dag)

3) Halle, Brusselse buitenring (R0) (gemiddeld 53 minuten file/dag)

4) Lembeek, E429 richting Doornik (gemiddeld 52 minuten file/dag)

5) Groenendaal, Brusselse binnenring (R0) (gemiddeld 49 minuten file/dag)

 

Effecten van ingrepen door wegbeheerder

De lijst actualiseert een lijst uit april 2013 met meetresultaten uit 2012. Toen was het meetnet van dubbele detectielussen in het wegdek echter nog niet volledig uitgebouwd en kon het Verkeerscentrum nog niet alle afritten bestuderen. De nieuwe lijst omvat zo goed als het gehele Vlaamse snelwegennet en geeft dus een veel beter beeld. 

In vergelijking met het rapport uit 2013 zijn er enkele opvallende wijzigingen. Een aantal initiatieven van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) hebben zeer gunstige effecten gehad.


• De nummers 1, 2 en 5 uit de lijst van 2013 komen nu niet meer voor: respectievelijk de afritten Geel-West (E313 richting Antwerpen), Geel-West (E313 richting Luik) en Beernem (E40 richting Oostende). AWV heeft het op- en afrittencomplex Geel-West volledig heringericht en heeft zo de verzadiging van de afritten aan beide zijden van de E313 aangepakt. Ook de afrit van Beernem werd heringericht en er kwamen verkeerslichten. 

• Het nummer 3 uit de eerste lijst, de afrit Beernem (E40 richting Brussel), komt wel nog terug in de nieuwe lijst. Die afrit kende ook een duidelijke verbetering, maar staat nog op de 10e plaats (van 79 minuten file naar 39 minuten).

• Het nummer 4, Stabroek (A12 richting Nederland), kon deze keer niet bestudeerd worden omdat de detectielus tijdelijk buiten dienst was.

 

• Het nieuwe nummer 1, de afrit Aalst (Ninove) (E40 richting Brussel) stond in de vorige lijst nog op de 8e plaats en kende de voorbije jaren dus een toename van de filefrequentie (van gemiddeld 44 minuten file /dag naar 89 minuten nu). 

• De afritten Affligem (E40 richting Oostende) en Halle (Brusselse buitenring) gingen respectievelijk van de 11e plaats naar de 2e plaats en van de 16e plaats naar de 3e plaats.

• De afrit Lembeek (E429 richting Doornik) en de afrit Groenendaal (Brusselse binnenring), op de plaatsen 4 en 5, zijn nieuwkomers. Voor de vorige lijst konden zij nog niet bestudeerd worden omdat er op die afritten toen nog geen meetlussen lagen.

 

Dynamische signalisatie voor meer veiligheid

Zeker wanneer een file op een afrit terugslaat tot op de uitvoegstrook of de pechstrook van de snelweg houdt ze een verkeersveiligheidsrisico in. Sinds het vorige rapport heeft het Verkeerscentrum maatregelen getroffen om weggebruikers voor filegevoelige afritten te waarschuwen. 

In navolging van de afritten Aalter (E40 richting kust) en Wetteren (E40 richting Brussel) zijn er sinds medio 2014 ook bij nog 11 andere afritten filewaarschuwingen via dynamische verkeersborden: op A12 richting Brussel in Puurs, E19 richting Breda in St-Job-in-‘t-Goor en Kleine Bareel, E19 richting Brussel in UZA, E313 richting Antwerpen in Massenhoven en Herentals-Oost, E314 richting Brussel in Herent en Heusden-Zolder, E40 richting Brussel in Erpe-Mere en Ternat en Brusselse binnenring in Halle.


Lees rapport Fileproblematiek op afritten snelwegen Vlaanderen 2014-2015
  pdf (pdf 33,1 Mb)


 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring