Corona: eind augustus/begin september meer file dan voor pandemie

Verkeer op Antwerpse ring.

Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 3 september lag de filezwaarte op de Vlaamse snelwegen voor het eerst sinds de start van de coronacrisis buiten een schoolvakantie hoger dan in 2019. Het Verkeerscentrum stelde vast dat er 14% meer filezwaarte was dan in dezelfde week in 2019, het laatste coronavrije jaar. Nochtans is er nog altijd 2,6% minder verkeer op de snelwegen dan toen.

Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 3 september lag de filezwaarte op de Vlaamse snelwegen 14% hoger dan in dezelfde week in 2019. In de regio Antwerpen was dat 8% hoger, in de regio Brussel 2% hoger. Vooral donderdag en vrijdag sprongen eruit met fikse files. Daarmee komt er dus een abrupt einde aan de verkeersluwere zomervakantiemaanden. 

Het aantal afgelegde kilometers op de Vlaamse snelwegen blijft voorlopig nog onder het niveau van pre-corona. Van maandag 30 augustus tot en met vrijdag 3 september telde het Verkeerscentrum 4,2% minder autoverkeer dan in dezelfde week in 2019. Er was wel meer vrachtverkeer, namelijk +1,6%. Dat er meer vrachtverkeer is, is al meerdere maanden een duidelijke tendens in de coronacrisis. Het weekend van 4 en 5 september was ook behoorlijk druk, wellicht door het zonnige weer. Er was op zaterdag en zondag 4% meer vrachtverkeer en 5% meer autoverkeer dan twee jaar geleden.

Het Verkeerscentrum gaat ervan uit dat eind september naar jaarlijkse gewoonte de filedruk gevoelig zal toenemen. Dan start het hoger onderwijs, is iedereen terug uit vakantie (dus meer pendelaars) en kan ook het eerste herfstweer weer impact hebben op het verkeer.

Download hier de studierapporten (publicatiedatum maandag 6 september):