Corona: nog altijd een vijfde minder verkeer en helft minder files

Grafiek filezwaarte op Vlaamse snelwegen.

De coronacrisis laat zich nog altijd goed voelen op de Vlaamse snelwegen. De overheidsmaatregelen tegen het COVID19-virus blijken ook daar een stevige impact te hebben. In het voorjaar van 2020 was er een historische terugval van het verkeer en de files, maar ook de huidige tweede virusgolf blijft leiden tot minder verkeer en minder files. Op de werkdagen van maandag 11 januari tot en met vrijdag 15 januari telde het Verkeerscentrum 22,6% minder autoverkeer en 3,7% minder vrachtverkeer dan in de tweede werkweek van 2019 (het laatste volledige jaar zonder corona). In één week nam het vrachtverkeer wel fors toe met 8,2%. De filedruk steeg ook, met een flinke 22%, maar ligt nog altijd 54% lager dan in januari 2019.

In de eerste werkweek van 2021 lag de totale filezwaarte op de Vlaamse snelwegen 54% lager dan in dezelfde week in 2019. De filedruk nam in één week tijd wel fors toe met 22% als gevolg van grote hinder door incidenten en werkzaamheden (bijvoorbeeld urenlange files door problemen op de E17 in de Antwerpse regio op dinsdag 12 januari) en slechte weersomstandigheden. De kalmte van de eindejaarsperiode lijkt dus voorbij te zijn. 

In alle regio's steeg in de tweede werkweek van het nieuwe jaar de filedruk op de snelwegen, maar het niveau blijft nog steeds aanzienlijk lager dan het niveau van 2019. In de regio Brussel is de filezwaarte nu 70% lager. In de Antwerpse regio ligt de filedruk 53% lager dan in dezelfde week in 2019. Op de snelwegen in Antwerpen nam de filezwaarte in één week toe met 27%. Dat is grotendeels het gevolg van de vele moeilijkheden op de E17 op dinsdag 12 januari. 

Er rijdt nog altijd een vijfde minder verkeer op de snelwegen dan gebruikelijk is. Wat het aantal afgelegde kilometers op de Vlaamse snelwegen betreft (de verkeersprestatie), was er in de tweede werkweek van januari 22,6% minder autoverkeer en 3,7% minder vrachtverkeer dan twee jaar eerder. Het valt op dat na de rustige eindejaarsperiode vooral het vrachtverkeer weer op gang komt en er in één week aanzienlijk wat vrachtverkeer is bijgekomen: een toename met 8,2%. Het autoverkeer groeide beperkt aan, met 2,1%.

Download hier de rapporten over de filezwaarte en de verkeersprestatie in coronatijd (publicatiedatum 18 januari 2021):