Geef uw mening over de toekomst van 5 kruispunten op de A12

Antwerpen
Zicht op de A12.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een grondige studie naar de herinrichting van 5 kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk. Nog tot en met 18 maart kunnen bezoekers, bedrijven, passanten en geïnteresseerden uit de ruime omgeving deelnemen aan een digitale bevraging. Het agentschap wil zo peilen naar voorkeuren en prioriteiten voor de inrichting van de 5 kruispunten en de tussenliggende wegen op de A12 en de parallelweg N177. Daarnaast kan iedereen ideeën en aandachtspunten prikken op een digitale kaart. Zo krijgt de onderzoekploeg van team A12 een goed beeld op alle mogelijke inrichtingsvarianten en op de bekommernissen van de ruime omgeving. Daarmee houden ze de scope van het milieueffectenonderzoek van bij de start voldoende ruim.

Om welke kruispunten gaat het?

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maakt 3 miljoen euro vrij voor een grondige studie over de herinrichting van 5 zwarte kruispunten op de A12: Terbekehofdreef x Atomiumlaan, Cleydaellaan x Kontichsesteenweg, Helststraat x Guido Gezellestraat, Vluchtenburgstraat x Leugstraat, Bist x Langlaarsteenweg (zie schematisch overzicht onderaan deze pagina).

Voor het project doet AWV een beroep op het studieconsortium team A12. Team A12 onderzoekt in overleg met de betrokken gemeenten en partners hoe de kruispunten en de tussenliggende wegen er kunnen uitzien. Speciale aandacht gaat naar voorzieningen en verbindingen voor voetgangers en fietsers. Die moeten vlot, veilig en comfortabel zijn voor allen. In het onderzoek worden alle mogelijke varianten voor de 5 kruispunten onder de loep genomen.

Hoe deelnemen aan de digitale bevraging?

De bewoners, bedrijven, bezoekers en passanten uit de ruime omgeving kennen de A12 als geen ander. Als ervaringsdeskundigen kunnen ze een waardevolle inbreng leveren via de digitale bevraging. Deelnemen kan tot en met 18 maart via de website www.wegenenverkeer.be/A12.

Op de ‘Denk mee’-pagina polsen de onderzoekers eerst naar het verplaatsingsprofiel van de deelnemers en de voorkeuren voor de inrichting van de A12, de parallelweg N177 en de kruispunten. Daarna kunnen de deelnemers ideeën en aandachtspunten op de kaart prikken. Zo krijgen de onderzoekers een goed beeld van wat leeft bij de gebruikers en omwonenden van de A12/N177.  

Hoe gaat het verder?

Het onderzoeks- en het participatietraject resulteert in een variantenstudie. De varianten voor de herinrichting van de kruispunten op de A12 en de tussenliggende wegen worden onderling afgewogen in het milieueffectenrapport, de zogenaamde project-MER. Uit dat rapport kiest de projectstuurgroep uiteindelijk een voorkeursoplossing. Van de voorkeursvariant wordt uiteindelijk een voorontwerp opgemaakt.

Op de hoogte blijven?

In de komende maanden staan tal van inspraakinitiatieven op stapel. AWV plaatst steeds de recentste informatie op www.wegenenverkeer.be/A12. Wie dat wenst, kan zich op de website ook abonneren op de digitale nieuwsbrief om de voortgang van het project op te volgen.

Overzicht kruispunten.