Naar de kust? Check vooraf de drukte op www.dekust.be

Tekstbord met boodschap over kustdrukte.

In het kader van de bestrijding van het coronavirus is, is het belangrijk dat social distancing overal en altijd gegarandeerd blijft. Ook tijdens het zomerseizoen aan de kust. Daar willen de lokale overheden grote massa’s vermijden op de toeristische trekpleisters. Mogelijks zullen daarvoor bepaalde kustzones tijdelijk afgesloten moeten worden. Toeristen die naar zee willen, krijgen daarom de raad om hun uitstap of verblijf vooraf grondig te plannen door vóór hun vertrek de website www.dekust.be te checken. Westtoer informeert daar permanent over de actuele drukte in de kustgemeenten.

De kustgemeenten houden er rekening mee dat het door de coronacrisis dit jaar extra druk zou kunnen worden aan zee, zeker op topdagen met mooi weer. In het kader van de volksgezondheid zullen ze mogelijks genoodzaakt zijn om bij grote drukte bepaalde zones af te sluiten en bezoekers te weigeren. Dagjesmensen en vakantiegangers laten zich dus best niet verrassen. Om hen de kans te geven vooraf hun uitstap naar de kust goed te plannen en voor te bereiden, heeft Westtoer een speciale website gelanceerd: op www.dekust.be/planjereis wordt de klok rond in real time informatie gegeven over de drukte in 60 kustzones

Iedereen kan dus op elk moment zien waar het te druk dreigt te worden (of reeds is) en op basis van die actuele informatie zijn uitstap of verblijf bijsturen of eventueel uitstellen. Om nare verrassingen bij aankomst ter plaatse te vermijden, is het belangrijk om de website reeds thuis te checken vóór het vertrek naar zee met openbaar vervoer of de auto.

Op drukke dagen zal het Vlaams Verkeerscentrum de boodschappen van Westtoer ondersteunen met waarschuwingen via dynamische tekstborden op de Vlaamse snelwegen. Daarop zal bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor extreme drukte of meegedeeld worden welke kustgemeente tijdelijk geen extra bezoekers meer toelaat. Het Verkeerscentrum werkt daarvoor nauw samen met de politie.

www.dekust.be/planjereis