Negen nieuwe portieken met rijstrooksignalisatie op E40

Brussel
Vlaamse ruit
Rijstrooksignalisatiebord.

Op maandag 9 augustus 2021 heeft het Agentschap Wegen en Verkeer op de E40 van Brussel naar Gent nieuwe dynamische rijstrooksignalisatie in gebruik genomen. Het gaat om 9 portieken boven de snelweg tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. Ze worden bewaakt en aangestuurd vanuit de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum in Antwerpen. De portieken zijn de voorloper van de spitsstrook die volop voorbereid wordt in de zone van Groot-Bijgaarden tot Affligem.

Rijstrooksignalisatie voor veiliger verkeer

Rijstrooksignalisatie wordt ingezet in het kader van het dynamisch verkeersbeheer. Boven elke rijstrook van de snelweg hangt een apart LED-bord dat aangepaste informatie toont in functie van de lokale verkeerssituatie (groene pijl, verlaagde maximumsnelheid, rood kruis, verdrijvingspijl).

Wordt de verkeersstroom plots verstoord, bijvoorbeeld door een abrupte rembeweging van een voertuig, dan wordt de maximumsnelheid op de RSS verlaagd om de verkeerssituatie veilig te houden en filestaartaanrijdingen te voorkomen. De rijstrooksignalisatie werkt volautomatisch op basis van meetlussen in het wegdek, maar bij incidenten en wegwerkzaamheden nemen de verkeersleiders in het Verkeerscentrum de aansturing meteen over. Lees meer over de werking van rijstrooksignalisatie.

Dit zijn de locaties van de nieuwe portieken op de E40:

Locaties nieuwe portieken op de E40.

Aanleg van spitsstrook richting Gent

De portieken met rijstrooksignalisatie zijn geplaatst in het kader van de aanleg van een spitsstrook op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Affligem. Die spitsstrook wordt zo’n 6,5 kilometer lang en loopt van het servicestation van Groot-Bijgaarden tot het eerstvolgende op- en afrittencomplex, dat van [20] Ternat. Dankzij de spitstrook zal het verkeer op de E40 richting Gent vlotter en veiliger verlopen tijdens de avondspits.

Op de E40 richting Gent komen verscheidene drukke verkeersstromen samen: verkeer vanuit het centrum van Brussel (vanuit de Keizer Karellaan/Koekelberg/Ganshoren), vanop de Brusselse binnenring R0 (vanuit Bergen/Charleroi) en vanop de Brusselse buitenring R0 (vanuit Antwerpen/Zaventem/Luik). In de zone net voor het servicestation van Groot-Bijgaarden, waar de drie verkeersstromen samenkomen, rijdt het verkeer dan ook vaak traag, vooral in de avondspits wanneer veel pendelaars Brussel verlaten. Verderop (tussen Groot-Bijgaarden en Ternat) wordt de verkeersstroom vlotter, maar de flessenhals van Groot-Bijgaarden in combinatie met de vele in- en uitvoegbewegingen leidt vaak tot ongevallen.

De spitsstrook zal daar in de toekomst verbetering in brengen. Er dienen nog enkele ingrepen te gebeuren alvorens ze in gebruik kan genomen worden. De datum van openstelling is nog niet bekend. Lees meer over de aanleg van de spitsstrook op de E40.