Nieuwe carpoolparking in de maak aan complex Kruisem van E17

Gent
Kortrijk
Vlaamse Ardennen
Schematische weergave toekomstige carpoolparking.

Van maandag 3 mei tot medio september legt het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe ruime carpoolparking aan bij het op- en afrittencomplex [6] Kruisem van de E17. De carpoolparking zal 157 staanplaatsen bieden in de lus van de afrit naar de gewestweg Olsensesteenweg (N459). Met de aanleg van de comfortabele parking wil het agentschap bijdragen tot het bevorderen van gemeenschappelijke vervoer en combimobiliteit.

Comfortabele ruime carpoolparking

De huidige carpoolparking aan de afrit komende vanuit Gent wordt te klein. De capaciteit voldoet duidelijk niet meer. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag van pendelaars en om duurzamer verplaatsingsgedrag te stimuleren legt het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe, grotere en goed uitgeruste carpoolparking aan tussen de E17 en de op- en afrit Kruisem (Kruisem).

De gloednieuwe carpoolparking zal plaats geven aan 157 wagens. Er komen 10 afzonderlijke staanplaatsen voor elektrische wagens met laadpalen. Daarnaast wordt er in een overdekte fietsenstalling voorzien. Tenslotte komt er een apart perron waar autobussen kunnen halteren. De parking krijgt een nieuwe toegangsweg op de rotonde, wat moet zorgen voor een goede ontsluiting.

Weinig hinder voor verkeer

Zo goed als alle werkzaamheden zijn mogelijk zonder hinder voor het doorgaand verkeer. Alleen bij het afwerken van de nieuwe toegangsweg op het moment dat de parking wordt aangesloten op de rijweg, zal de afrit van de E17 naar de steenweg een tweetal dagen afgesloten moeten worden, net als de doorgang op de Olsenesteenweg richting Zulte. De exacte periode van afsluiting wordt later gecommuniceerd en er zullen duidelijke omleidingen worden voorgesteld. 

Carpoolen en combimobiliteit

Medio september 2021 zullen de werkzaamheden klaar zijn en wordt de parking in dienst genomen. Met de nieuwe carpoolparking wil het Agentschap Wegen en Verkeer ingaan op de stijgende vraag naar carpoolen en tegelijk ook de combimobiliteit stimuleren door in overstapmogelijkheden tussen verschillende vervoersmodi te voorzien. Zo zet het agentschap concrete stappen om de verkeersdruk op de Vlaamse wegen te verminderen. 

Lees meer over dit project op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.