Vacature: verkeersleider gezocht om mee 1800 camera's te bedienen

Twee verkeersleiders bekijken een beeldscherm.

Er is een plaats vrij in de controlezaal van het Verkeerscentrum. Daarom kijken we uit naar een nieuwe verkeersleider. Heb je zin om mee aan de knoppen te zitten van onze 1800 verkeerscamera's? Om vanop de eerste rij de Vlaamse snelwegen en tunnels te bewaken? En daar de pendelaars door de dagelijkse verkeersdrukte te loodsen? Solliciteer dan meteen online ... en zet mee je schouders onder vlot, veilig en duurzaam verkeer in Vlaanderen. 

Als verkeersleider kom je terecht in de verkeerscontrolezaal van het Verkeerscentrum, afdeling van het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Daar verzekert een enthousiast team van een twintigtal verkeersleiders het dynamisch verkeers- en tunnelbeheer op de Vlaamse hoofdwegen. Zij zijn de klok rond als het ware onze “oren en ogen” op de weg. 

Als verkeersleider hou je permanent toezicht op de snelwegen. Je geleidt daar het verkeer en stuurt het aan met inzet van 1800 verkeerscamera’s, vele duizenden meetlussen in het wegdek en diverse data uit navigatiesystemen. Gebeurt er een incident of loopt het verkeer vast? Dan grijp je onmiddellijk in via de dynamische wegsignalisatie: je waarschuwt de weggebruikers voor hinder via de tekstborden, je kruist rijstroken af op de rijstrooksignalisatie boven de weg, je opent spitsstroken en communiceert over omleidingen. Zit je aan onze tunneldesk, dan bewaak je het veilig gebruik van de vele tunnels en beantwoord je oproepen van de noodtelefoons in die tunnels. Bij incidenten start je de afhandeling en eventuele evacuatie op. Je ondersteunt ook de hulpdiensten door de ventilatie- en pompsystemen te bedienen. 

Kortom: GEEN dertien-in-een-dozijn-job dus! Naast uitdagend, gevarieerde en maatschappelijk relevant werk bieden we je ook alle kansen om opleidingen, trainingen en oefeningen te volgen. Zo kan je je blijven bekwamen in het werken met nieuwe technologie, specifieke instructiesets en procedures. 

Meer weten en solliciteren? Je vindt hier het vacaturebericht en de mogelijkheid tot online solliciteren (tot en met 3 juli).

Het Verkeerscentrum, gevestigd naast het Centraal Station in Antwerpen, groepeert alle taken die te maken hebben met het operationele verkeers- en tunnelbeheer op de Vlaamse hoofdwegen. Met onze 80 medewerkers en vanuit onze twee controlezalen staan we 24u/7d ten dienste van de weggebruiker. Dankzij deze korte video kan je al even de sfeer opsnuiven in onze controlezalen.

Lees meer over de dagelijkse werking van het Verkeerscentrum.