Vanaf september: maximaal 100 km/u op Brusselse ring

Camerabeeld Brusselse ring.

Vanaf 1 september geldt op het grootste deel van de Brusselse ring R0 een snelheidsbeperking van 100 km/u. De verlaging van de maximumsnelheid van 120 km/u naar 100 km/u maakt deel uit van het klimaatplan van de Vlaamse regering. De nieuwe snelheidsbeperking wordt aangeduid met 280 verkeersborden.

De maximaal toegelaten snelheid van 100 km/u geldt voor het grootste deel van de R0, namelijk op de infrastructuur die beheerd wordt door het Vlaamse Gewest. Op het Waalse gedeelte van de R0 blijft de maximaal toegelaten snelheid van 120 km/u gelden.

In drie zones is er een uitzondering op het algemene regime van 100 km/u wegens de specifieke situatie van de weginfrastructuur ter plaatse. Op die stukken blijven ook na 1 september de lagere snelheidsbeperkingen in voege die daar nu reeds gelden, namelijk 90 km/u en 70 km/u (zie overzichtskaart onderaan):

  • Op het westelijke deel van de ring in Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht en Vorst (in het beheer van Brussel Hoofdstedelijk Gewest) geldt een maximumsnelheid van 90 km/u wegens de bocht in het tracé. 
  • Op het oostelijke deel van de ring in Hoeilaart, Overijse en Tervuren geldt afwisselend 90 km/u en 70 km/u wegens de versmalling van drie naar twee rijstroken en de aanwezigheid van de Vierarmentunnel en de Leonardtunnel.
  • Op het viaduct van Vilvoorde geldt 90 km/u (en 70 km/u voor vrachtverkeer +3,5 ton) wegens de in- en uitvoegbewegingen aan de vele op- en afritten en de verbinding met de E19.

De snelheidsbeperking van 100 km/u geldt ook voor de parallelwegen van de ring ter hoogte van de Woluwelaan (R22) in Zaventem/Diegem (Machelen), het knooppunt van de R0 en de A12, het knooppunt van de R0 en de E40 in de richting van Gent/Oostende en afrit [13] Dilbeek van de R0.

Kaart met weergave van de snelheidsbeperkingen op de Brusselse ring.
Overzicht toegelaten maximumsnelheden op het deel van de R0 in Vlaams beheer (geldig vanaf 1september 2020)