Werken viaduct Boorsem E314: extra politietoezicht en controles

Limburg
Situeringskaart werf.

Op maandag 10 januari starten ingrijpende werken voor de renovatie van het viaduct op de E314 in Boorsem (Maasmechelen), aan de grens met Nederland. Die renovatie zal ongeveer een jaar duren en in verschillende fases verlopen. Verkeer blijft steeds in beide richtingen mogelijk, maar via versmalde rijstroken én met een snelheidsbeperking die stelselmatig afgebouwd wordt naar 70 km/uur. Op de linkerrijstrook wordt geen zwaar vervoer toegelaten. De politie zal extra aandachtig zijn voor de verkeersveiligheid in de buurt van de werf.

De Federale Politie wijst erop dat het verleden leert dat wegenwerken van dergelijke omvang een veiligheidsrisico met zich kunnen meebrengen, hoe duidelijk ze ook gesignaleerd mogen zijn voor de weggebruikers. Daarom rolt de Wegpolitie Limburg, onderdeel van de Federale Politie, een versterkt handhavingsplan uit in de omgeving van de werf op de E314.

Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer, de wegbeheerder, zullen er snelheidscontroles uitgevoerd worden, zowel met de verplaatsbare flitspaal als met mobiele radartoestellen. Daarnaast zal er ook regelmatig gecontroleerd worden op de veiligheidsafstand tussen vrachtwagens bij het naderen van de werf.

De politie zal ook focussen op de risico’s van afleiding bij weggebruikers en zal bijvoorbeeld scherp toezien op het gebruik van de smartphone achter het stuur. Elke vastgestelde inbreuk zal geverbaliseerd worden. In een persbericht waarschuwt de politie in dat kader dat er geen “pardonperiode” zal zijn. Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit. Niet de wegenwerken vormen een gevaar, maar wel het gedrag van de weggebruiker in de omgeving daarvan, nog aldus de politie. De Wegpolitie hoopt op een veilig verloop van de werken, zonder noemenswaardige incidenten, en roept daartoe elke weggebruiker op tot voorzichtigheid en oplettendheid.

Meer details over de werken en de verkeershinder door de renovatie van het viaduct en het wegdek in Boorsem vindt u op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer. Tijdens de werken kan u de realtime verkeerssituatie op de E314 steeds opvolgen via de verkeersinformatie op de website van het Vlaams Verkeerscentrum.