pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
35 km file
trend stabiel
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Veelgestelde vragen over FAST-takelen


Wat is 'FAST'?
Wat is het voordeel van een FAST-takeling?
Wanneer kan mijn voertuig verplicht getakeld worden door FAST?
Wie geeft de opdracht aan de FAST-takeldienst?
Op welke snelwegen wordt volgens de FAST-regeling getakeld?
Wie betaalt een FAST-takeling?
Wat kost een FAST-takeling?

 

 

 

Wat is ‘FAST’?

FAST-takelwagen vervoert een geaccidenteerd voertuig
 

De afkorting ‘FAST’ staat voor ‘Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst’. Het is een gezamenlijke maatregel van de Vlaamse overheid en de Federale Politie om de verkeersveiligheid en verkeersdoorstroming op snelwegen te verhogen.

Concreet betekent dat voor u dat de wegpolitie een takelwagen zal oproepen als ze oordeelt dat uw voertuig de veiligheid en vlotheid van het snelwegverkeer in het gedrang brengt. De takelaar moet snel ter plaatse zijn: ten laatste 20 minuten na de oproep van de politie. Hij zal zowel het voertuig als de inzittenden in veiligheid brengen. 

  

Meer info vindt u op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer. link naar externe website

 

 

Wat is het voordeel van een FAST-takeling?


Een incident op de snelweg veroorzaakt vaak files en wachttijden. Bovendien betekent elke file een risico op bijkomende aanrijdingen in de staart ervan. Om die reden is het van groot belang om snel en efficiënt tussen te komen en de rijbaan zo snel mogelijk weer vrij te maken. Daarnaast is ook het beveiligen van de incidentlocatie van groot belang, zowel voor de slachtoffers als voor de hulpdiensten.

Vaste, geselecteerde FAST-takelaars maken dat u zeker kan zijn van een kwalitatieve takeling door een ervaren specialist die voldoet aan de veiligheidsvoorschriften van politie en Vlaamse overheid.


 

 

Wanneer kan mijn voertuig verplicht getakeld worden door FAST?

Elk voertuig dat op de rijbaan of er net naast staat (bv. op de pechstrook, op een pechhaven of op een snelwegparking) en niet meer rijvaardig is, valt onder de FAST-regeling en moet zo snel mogelijk van de snelweg verwijderd worden. 

 

 

Wie geeft de opdracht aan de FAST-takeldienst?

Alleen de politie kan een FAST-takelaar de opdracht geven om ter plaatse te gaan en een takeling uit te voeren. Dat is door de wet bepaald in de wegcode artikel 51.5 link naar externe website. De politie is op de hoogte van ongevallen, defecte voertuigen en obstakels op snelwegen via verschillende kanalen: de 101-noodcentrale, politiepatrouilles en de operatorzaal van het Vlaams Verkeerscentrum.


 

 

Op welke snelwegen wordt volgens de FAST-regeling getakeld?
 

Alle snelwegen in Vlaanderen zijn opgedeeld in zones: zogenaamde 'FAST-percelen'. Na een procedure van openbare aanbesteding krijgt elke zone één of meerdere takelaars toegewezen. 

 

Wie betaalt een FAST-takeling?

De rekening van de FAST-takeling wordt betaald door de eigenaar van het voertuig. Sommige bijstandsverzekeringen betalen de kosten van een FAST-takeling terug, andere niet. Raadpleeg daarvoor uw polis of verzekeringsmaatschappij. De kosten voor de signalisatie tijdens de interventie worden evenredig verdeeld onder de eigenaars van de betrokken voertuigen.


 

 

Wat kost een FAST-takeling?
 

De prijs van een FAST-takeling is vastgelegd. Het tijdstip van de oproep en de locatie bepalen het geldend tarief. Bekijk de FAST-tarieven op wegenenverkeer.be link naar externe website


 

laatste update: 21/12/2017

 

terug naar overzicht veelgestelde vragen  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring