pagina afdrukken url versturen naar een vriend
nieuws
verkeersinformatie
indicatoren
studies
verkeerscentrum
veelgestelde vragen
links
contact
146 km file
normaal
trend stabiel
details
Werken aan de weg: overzicht van grote werven in 2016
Volg het verkeerscentrum via twitter
De Lijn routeplanner voor openbaar vervoer
Status fietsersliften Antwerpen

Nieuws


E19 een weekend lang afgesloten [update 25-06-09]

Van vrijdag 26 juni 23u tot maandag 29 juni 6u zal de E19 in beide richtingen afgesloten zijn tussen Zemst en de Brusselse ring. Vanuit de Brusselse ring kan men de E19 dus niet meer op. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst in Machelen een fietsbrug over de E19. Alle verkeer wordt omgeleid via de A12.

Omleidingen - bekijk de kaart
- verkeer tussen Brussel en Antwerpen: via de A12
- verkeer van Brussel naar Mechelen: via de A12, neem afrit ‘Willebroek-Zuid’ (6), en volg de N16 (Koning Boudewijnlaan) tot in Mechelen
Ter info: de werken op de N16 aan de Zennebrug in Heffen zullen vervroegd klaar zijn, ten laatste op vrijdag 26/6. Het verkeer zal hier dus in normale omstandigheden kunnen verlopen.
- verkeer van Vilvoorde (Brucargo), Machelen en Steenokkerzeel naar Antwerpen: via E19 oprit 'Vilvoorde-Luchthavenlaan' (12) naar de buitenring van Brussel, via knooppunt Strombeek-Bever naar de A12
- verkeer van Brussel naar Zemst: via de Brusselse buitenring, neem afrit ‘Machelen-Woluwelaan’ (5). Rij vervolgens via de Woluwelaan en de N1 richting Zemst/Mechelen
- verkeer van Brusselse binnenring naar Vilvoorde (Brucargo): via de afrit ‘Machelen-Woluwelaan’ (5), de Woluwelaan (R22) en de Haachtsesteenweg (N21)

Verkeer met bestemming Luchthaven:
Aanbevolen route vanuit de noorderkempen, Antwerpen of Mechelen: naar Ring Brussel rijden via de A12 en aan het knooppunt Strombeek-Bever kiezen voor de richting Luik/luchthaven

Advies: Vertrek best wat vroeger dan normaal. Sowieso wordt het een druk vertrekweekend op de luchthaven zelf. De reistijd via de A12 naar Zaventem is langer dan die via de E19. Daarenboven kan de verhoogde drukte op de A12 resulteren in lokale filevorming aan de met verkeerslichten beveiligde kruispunten.

Beschikbaarheid van op-en afritten
richting Brussel:
     - de afrit Zemst (11) blijft open
     - de oprit Zemst (11) wordt afgesloten
     - de oprit Vilvoorde Luchthavenlaan (12) blijft open
richting Antwerpen:
     - de oprit Zemst (11) blijft open

Plaatsen fietsbrug
E19_120609_fietsbrug2

De fietsinfrastructuur in de luchthavenregio wordt verbeterd in het kader van het project START - Strategisch Actieplan voor de Reconversie en Tewerkstelling van de Luchthavenregio. De fietsbrug met een spanwijdte van ongeveer 200 meter is de parel aan de kroon van een nieuw fietstraject dat de luchthaven bereikbaar moet maken voor fietsverkeer vanuit de omliggende gemeenten (Machelen, Vilvoorde en Peutie).Eerdere berichtgeving over gerelateerde werkzaamheden:

E19 Brussel-Antwerpen tijdelijk volledig afgesloten
[04-05-09]

Op zondag 17 mei plaatst Infrabel een nieuwe spoorbrug over de E19 tussen de op- en afrittencomplexen van Zemst (11) en Mechelen-Zuid (10). Hierdoor zal er vanaf zaterdagavond 16 mei 20 uur tot zondagnacht 17 mei geen verkeer mogelijk zijn op de E19 Brussel-Antwerpen tussen Zemst en Mechelen-Zuid. De snelweg wordt er richting Antwerpen afgesloten van Zemst oprit tot Mechelen-Zuid afrit.

Omleidingen
Er zijn verschillende omleidingen voorzien:
- verkeer van Brussel naar Antwerpen: via de A12
- verkeer van Brussel naar Zemst en Mechelen: via R0 afrit Machelen (5) naar de Woluwelaan (R22) en de Mechelsesteenweg (N1)
- verkeer van Vilvoorde (Brucargo) en Machelen naar Antwerpen: via E19 oprit Vilvoorde-Luchthavenlaan (12) naar de buitenring van Brussel, via knooppunt Strombeek-Bever naar de A12
- verkeer van Kampenhout naar Mechelen of Antwerpen: via de Leuvensesteenweg (N26)
- lokaal verkeer: plaatselijke omleidingen

Verwachte hinder
Vanaf 17 mei ’s morgens wordt vertraagd verkeer verwacht op de E19 richting Antwerpen, met wachttijden die kunnen oplopen tot meer dan een uur. Er zal ook beperkte hinder zijn op de Ring rond Brussel (R0) ter hoogte van het knooppunt Strombeek-Bever en de afrit Machelen (5).

Vooraankondiging
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet vanaf 4 mei, zowel op de E19 als op de R0, dynamische aankondigingsborden, om de weggebruikers in te lichten over de verschillende omleidingen.

Volgende afsluiting E19
Vanaf vrijdagavond 26 juni tot maandagmorgen 29 juni zal de E19 een tweede keer afgesloten worden. Dit keer in de beide rijrichtingen. AWV zal dan in Machelen een fietsbrug over de E19 plaatsen. Die fietsbrug komt er in het kader van de Noordelijke Ontsluiting van de Luchthaven van Zaventem, een project dat op zijn beurt deel uitmaakt van de START (Strategisch Actieplan voor de Reconversie en Tewerkstelling van de Luchthavenregio)-projecten. De fietsbrug maakt deel uit van een nieuw fietstraject dat fietsers uit Vilvoorde, Peutie en Machelen moet toelaten zich veilig met de fiets naar de luchthaven te verplaatsen.

START is een actieplan voor de sociaal-economische ontwikkeling van de luchthavenregio. Tal van projecten moeten ervoor zorgen dat de luchthaven naast een transportknooppunt ook een economische motor in de regio blijft. De START-projecten zullen ook de mobiliteit en de leefbaarheid van de luchthavenregio verbeteren.

Aanleg spoortunnel onder E19 in Vilvoorde [update 10-01-09]


In het kader van het Diaboloproject van Infrabel, gaat vanaf 17 januari 2009 de derde fase in van de werken op de E19. Er wordt een spoortunnel aangelegd onder de E19-snelweg in de omgeving van Vilvoorde – Melsbroek. Bekijk de werflocatie op plan.

Vanaf zaterdag 17 januari zal het verkeer op de E19 richting Antwerpen langs een tijdelijk tracÚ over de middenberm geleid worden. Het tijdelijke tracÚ is anderhalve kilometer lang. Er geldt een snelheidsbeperking tot 70 km/u, om het verkeer ter hoogte van de asverschuiving veilig te laten verlopen. Deze verkeerssituatie blijft behouden tot eind maart 2010.

Minder hinder maatregelen

Onderstaande maatregelen werden getroffen om de verkeershinder maximaal te beperken:
- Het tijdelijk tracÚ beschikt over drie rijstroken, net als de E19 in normale omstandigheden.
- Alle verkeersbewegingen van en naar op- en afrit 12 Vilvoorde - Luchthavenlaan blijven mogelijk tijdens de volledige duur van de werken.
- Op het tijdelijk tracÚ zijn vluchthavens voorzien voor weggebruikers met pech.

Bijkomende info DIABOLO-project
Het Diaboloproject is een plan van de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel. Het moet de noordelijke ontsluiting van de nationale luchthaven Brussels Airport mogelijk maken. Het ondergrondse station in de luchthaven sluit dan rechtstreeks aan op de grote assen van het Belgische spoorwegnet en diverse Europese steden zoals Amsterdam, Parijs en Frankfurt.

Volgens de huidige planning zouden de spoorlijnen op de middenberm van de E19 klaar moeten zijn medio 2012.


Naast de werkzaamheden met het oog op de nieuwe spoorinfrastructuur, zal ook het verkeersknooppunt van de E19, de Luchthavenlaan en de Haachtsesteenweg verbeterd worden. Dit zal gebeuren in het kader van START, het Strategisch Actieplan voor de Reconversie en Tewerkstelling in de luchthavenregio. De verkeerssituatie zal er vlotter en veiliger gemaakt worden door er extra op- en afritten aan te leggen, een viaduct en een compleet nieuw fietstraject. Pas vanaf juni 2009 zullen deze werkzaamheden een impact hebben op het verkeersverloop.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gebruiksvoorwaarden | privacyverklaring