Totaalrenovatie maakt Beverentunnel klaar voor toekomst

Antwerpen
Vlaamse ruit
Antwerpen haven
Binnen in de Beverentunnel.

Van 15 juli tot in de nazomer van 2025 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de totaalrenovatie uit van de Beverentunnel op de R2 in de Antwerpse haven. De drukke tunnel, in gebruik sinds 1991, wordt volledig onder handen genomen en klaargestoomd voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. Jaarlijks rijden er 4,75 miljoen voertuigen door elk van de twee kokers van de Beverentunnel.

Wat en waarom totaalrenovatie?

De Beverentunnel op de R2, het noordelijke deel van de Antwerpse ring, gaat onder het Waaslandkanaal door en is 1070 meter lang. Vanwege zijn ligging op een drukke vrachtroute in de Antwerpse haven is het een zeer drukke tunnel.

De Beverentunnel werd in gebruik genomen in 1991. Ruim dertig jaar later zijn zijn structuur en technieken dringend aan vernieuwing toe. Daarom kiest AWV voor een renovatie van de volledige tunnel. Er komt een nieuw wegdek, maar tegelijk worden ook alle tunneltechnieken vernieuwd. De tunnel krijgt ledverlichting om de zichtbaarheid en veiligheid voor de weggebruikers te verhogen en er komt brandwerende bekleding. Ook het ventilatiesysteem en de vluchtroute worden grondig gemoderniseerd. Tot slot zal de tunnel ook een nieuwe moderne look krijgen. 

Klaar voor de toekomst

Na de totaalrenovatie, die bij vlot verloop van de werkzaamheden duurt tot de nazomer van 2025, zal de Beverentunnel helemaal klaar zijn voor de klimaat- en energie-uitdagingen van de toekomst. Een waterzuiveringsinstallatie zal ervoor zorgen dat het opgepompte grondwater, dat de tunnel droog houdt, gefilterd kan worden afgevoerd volgens de Vlaamse lozingsnormen. Ook richt AWV een zonnepark op in een groenzone aan de helling van de tunnel. Daar komen 750 zonnepanelen die in de helft van de stroomcapaciteit van de tunnel kunnen voorzien.

 

Meer weten? Vragen?

De langdurige werkzaamheden zullen een impact hebben op het verkeer in de omgeving. Om alle belanghebbenden en weggebruikers steeds goed op de hoogte te houden over de hinder, zet AWV in op doorgedreven communicatie. 

Meer weten over het project, de timing en de hinder? U vindt alle actuele info en duidelijke omleidingskaartjes op een speciale website over de totaalrenovatie van de Beverentunnel

Nog vragen over het project en de hinder? Hier vindt u alle mogelijkheden om contact op te nemen met medewerkers van het project.

Infographic met cijfers over de Beverentunnel.