
In 2024 passeerden er dagelijks gemiddeld 66.000 fietsers op de vaste tellocaties op belangrijke fietsroutes in Vlaanderen. Dat betekent een stijging van 1,4% tegenover 2023. De fietstellers staan langs het zogenaamde Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF), fietspaden die woonkernen verbinden met drukke bestemmingen zoals scholen, bedrijventerreinen en sport- en vrijetijdsplekken. Het Vlaams Verkeerscentrum, dat de fietsdata van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert, bundelt alle cijfers in het jaarrapport Verkeersindicatoren – Fietstellingen AWV 2024.
Duidelijke ochtend- en avondspitsen
Om het fietsen beter in kaart te brengen, monitort het Vlaams Verkeerscentrum het fietsverkeer langs Vlaamse gewestwegen op 87 locaties, goed voor een totaal van 139 tellers. Sommige tellers zijn zichtbaar met een display, andere hebben enkel onzichtbare tellussen onder de grond.
In 2024 telde het Verkeerscentrum 24.163.000 fietsers, een stijging van 1,4% tegenover het vorige meetjaar. Dat was goed voor elke dag gemiddeld 66.000 fietsers. De drukste periodes zijn op weekdagen ‘s ochtends tussen 7u en 9u en vanaf de late namiddag 15u tot 18u. Tussen 12u en 13u is er ook een piekje te zien. In het weekend wordt er zonder pieken gefietst tussen 9u en 18u. Op dat vlak verschilt het beeld amper van dat in 2023.
Augustus was vorig jaar de drukste fietsmaand, januari de kalmste. Naast het tijdstip van de dag heeft ook het weer een duidelijke impact op het fietsverkeer. Zo telde het relatief zachte maart in 2024 20% meer fietsers dan het jaar daarvoor, terwijl er in het sombere en kletsnatte juni een daling was van 15%.
Leuven de drukste tellocatie
De telpaal aan het Artoisplein in Leuven was in 2024 opnieuw de drukste fietstelpaal in beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer, met gemiddeld 4.167 fietsers per dag. Dat dubbelrichtingsfietspad maakt deel uit van de fietssnelweg F8 tussen Leuven en Mechelen en verbindt het centrum van Leuven met het fietspad naast de Vaart (zie foto).
De tellingen laten niet toe om het fietsverkeer in de verschillende provincies onderling te vergelijken, want sommige tellers hebben maar één lus, terwijl andere er één voor elke rijrichting hebben. Het is wel mogelijk om op het niveau van de locatie zelf de evolutie van het fietsverkeer in kaart te brengen.
Waar de fietsdata raadplegen?
U kan het volledige jaarrapport Verkeersindicatoren – Fietstellingen AWV 2024 downloaden in PDF bij de studies op de website van het Verkeerscentrum.
De fietstellingen van AWV worden ook aangeboden voor gratis hergebruik als open data op de Datavindplaats van de Vlaamse overheid.