46 grote werven op snelwegen in 2023: focus op bruggen en tunnels

Affiche grote werven 2023.

In 2023 plant de Vlaamse overheid 46 werven op de Vlaamse snelwegen. Vaak gaat het om een grondige renovatie van bruggen en tunnels. Het Agentschap Wegen en VerkeerLantis en De Werkvennootschap staan in voor de werkzaamheden. Het gaat om een investering van 569 miljoen euro. Daarin zijn de uitgaven voor de Oosterweelwerken in Antwerpen niet inbegrepen

Dankzij een grondig structureel onderhoud garanderen de 46 snelwegwerven een veilig en robuust Vlaams wegennet dat klaar is voor de toekomst. “We vernieuwen het wegdek, renoveren bruggen en tunnels, leggen spitsstroken aan en plaatsen geluidsschermen en portieken voor dynamische signalisatie. Maar we herstellen en saneren ook. Zo verlengen we niet alleen de levensduur van onze infrastructuur maar zorgen we ook voor verbetering in verkeersveiligheid, doorstroming en capaciteit,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

Het verkeer op de Vlaamse snelwegen is op werkdagen goed voor maar liefst 62 miljoen voertuigkilometers, een enorm aantal voor een relatief kleine regio. De Vlaamse snelwegen liggen centraal in één van de drukste vervoersregio’s van Europa, met veel internationaal vrachtverkeer. Dat verkeer belast de wegen, bruggen en tunnels, die al met een onderhoudsachterstand kampen.

Werken aan 24 bruggen en 6 tunnels

Uit een rapport van het Agentschap Wegen en Verkeer blijkt dat de kwaliteit van de Vlaamse autosnelwegen voor het derde jaar op rij verbetert. Maar Vlaanderen telt ook heel wat bruggen en tunnels waarvan het gros dateert van de jaren ‘60 en ’70 van de vorige eeuw. Vele daarvan zijn verouderd en hebben nood aan een grondige renovatie. De Vlaamse regering doet daarom tijdens deze legislatuur een grote inhaalbeweging en heeft een plan van aanpak 2020-2030 opgemaakt waarvoor in de huidige legislatuur een budget van 1,6 miljard euro wordt uitgetrokken. Van de 46 grote werven in 2323 zijn er maar liefst 24 werken aan bruggen en viaducten en 6 aan tunnels, waaronder belangrijke tunnelrenovaties.

Hou rekening met hinder

Wegwerkzaamheden leiden onvermijdelijk tot hinder, al wordt er steeds naar gestreefd om die zo beperkt mogelijk te houden voor de weggebruikers. In 2023 wordt de grootste hinder op deze locaties verwacht:

  • de vernieuwing van de wandpanelen en de verlichting in de Kennedytunnel (Antwerpen)
  • de vervanging van twee bruggen over de E313 tussen Wommelgem en Ranst (Antwerpen)
  • de betonherstellingen op de R2 ter hoogte van de Liefkenshoektunnel (Antwerpen)
  • de sanering van de slingerviaducten in het knooppunt Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen)
  • de herstelling van de brugdekvoegen op de E17 richting Kortrijk aan het viaduct Gentbrugge (Oost-Vlaanderen)
  • de herstelling van de wegverharding op de R4 tussen Laarne en Oostakker (Oost-Vlaanderen)
  • de bouw van twee bruggen over de R0 aan Halle (Vlaams-Brabant)
  • de renovatie van de Leonardtunnel (Vlaams-Brabant)

Om de hinder te beperken stemt het Agentschap Wegen en Verkeer de timing van de werkzaamheden steeds af met partners als Touring, VAB, Febetra, VOKA en Logistiek Vlaanderen. Ook worden gelijktijdige grote werven in dezelfde omgeving vermeden. En omleidingsroutes worden vooraf grondig onderzocht om ze hindervrij te houden. Op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer kunt u steeds nakijken op welke snelwegen welke werven, wanneer en met welke hinder gepland zijn.

Veiligheid aan werven prioriteit

Op de werven zijn dag en nacht arbeiders aan het werk. “Bij het inrichten van een werf worden zeer strikte maatregelen genomen om de veiligheid aan de werfzone te verhogen. Helaas zien we elk jaar ongevallen aan werven. Daarom nogmaals een oproep om de snelheidslimiet en signalisatie te respecteren. Wees dus extra aandachtig bij het naderen van een werfzone,” zo roept minister Peeters op. De snelheid aan de werven wordt trouwens gecontroleerd met - naast bemande controles - ook de inzet van semi-vaste snelheidscamera’s en van mobiele trajectcontroles.

 

 

 

 

Overzicht van de werflocaties op een kaart.