Aanslagbiljet verkeersbelasting nu digitaal en met QR-betaalcode

Affiche campagne Belastingdienst.

Vanaf juli 2022 verstuurt de Vlaamse Belastingdienst de aanslagbiljetten voor verkeersbelasting digitaal via eBox, uw persoonlijke digitale postbus voor overheidsdocumenten. Iedere Vlaming met een wagen ingeschreven op zijn naam of wie een nieuw voertuig in Vlaanderen inschrijft ontvangt een aanslagbiljet voor verkeersbelasting. Dat krijgt u normaal gezien in de maand volgend op de maand waarin de wagen oorspronkelijk ingeschreven is. Bovendien vindt u op het aanslagbiljet (zowel op papier als digitaal) voortaan ook een QR-code voor een vlotte en veilige betaling.

Uw aanslagbiljet digitaal?

De Vlaamse Belastingdienst kiest ervoor om zoveel mogelijk aanslagbiljetten digitaal, via uw eBox, te bezorgen. Dat is een veilig en snel alternatief voor papieren documenten via de post. Daarvoor wordt samengewerkt met eBox en met Mijn Burgerprofiel van de Vlaamse Overheid.

Hebt u al een actieve eBox, bijvoorbeeld omdat u het aanslagbiljet voor onroerende voorheffing al ontving via dit kanaal of omdat u die vorig jaar geactiveerd hebt om uw COVID-vaccinatie-uitnodiging te ontvangen? Dan ontvangt u voortaan ook uw aanslagbiljet verkeersbelasting automatisch via dit kanaal.

Hebt u nog geen actieve eBox, maar vindt u een digitaal aanslagbiljet wel handig? Dan kan u terecht op https://vlaanderen.be/uw-aanslagbiljet-digitaal voor meer uitleg over eBox en hoe die te activeren.

Hebt u het aanslagbiljet niet ontvangen per post, controleer dan zeker uw eBox. Bij het gebruik van eBox krijgt u een waarschuwingsmail wanneer er een nieuw document klaar staat. Kijk dus zeker even na of u uw e-mailadres aan uw eBox gekoppeld hebt. De betaaltermijn loopt intussen verder en u wil natuurlijk geen intresten moeten betalen omdat u het aanslagbiljet gemist hebt.

Online betalen met QR-code

Voortaan vindt u op het aanslagbiljet (zowel op papier als digitaal) ook een QR-code. Daarmee kunt u veilig en snel betalen. Dus geen betaalgegevens meer overtypen in uw bank-app of homebank, wat het risico op fouten uitsluit.

Om te betalen hoeft u enkel de QR-code op het aanslagbiljet te scannen met een smartphone-camera, met eender welke QR-lezer, of met de bank-app van de meeste banken. De betaling verloopt verder via de Vlaamse betaalverwerker POM en uw beveiligde bankomgeving. U moet alleen nog de overgenomen betaalgegevens controleren en de betaalopdracht bevestigen.