Autovakantie deze zomer? Hou hier rekening met hinder door werven

Kaart met locaties van zomerwerven.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt tijdens de zomer verder aan een aantal grote werven op de Vlaamse snelwegen, ook tijdens het bouwverlof. Vakantiegangers houden best rekening met vertragingen op onder andere de Brusselse ring R0 en op de E34 richting de kust in Damme. Zij krijgen de raad om voor hun vertrek hun rit goed voor te bereiden.

Meer vrijetijdsverkeer tijdens zomer

Cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum tonen dat de files in de zomerperiode niet plots verdwijnen. Tijdens de grote vakantie is er minder economisch en minder woon-werkverkeer, maar mooi zomerweer brengt vaak extra vrijetijdsverkeer op gang, vooral op de routes naar toeristische trekpleisters zoals de kust en pretparken. Pas vanaf het bouwverlof midden juli was er de voorbije jaren sprake van een relatieve rust.

Werven richting kust afgerond voor start vakantie

Om vakantiegangers met minder hinder de weg op te laten gaan, rondt AWV zoveel mogelijk van zijn werven op de routes naar zee af voor de start van de vakantiemaanden:

 • Op de E40 richting Oostende in Erpe-Mere worden de nieuwe bruggen afgewerkt zodat er vanaf 4 juli geen hinder meer is.
 • Op knooppunt Zwijnaarde (E40/E17) gaat op 2 juli de verbindingslus weer open voor verkeer dat van de E17 uit Kortrijk naar de E40 richting kust wil rijden. Er kan ook opnieuw verkeer rijden over één rijstrook op de lus van de E40 naar de E17 richting Antwerpen, met beide rijstroken weer open vanaf 19 juli. 
 • Enkel op de E34/N49 richting Knokke in Damme houden bestuurders op zonnige dagen best nog rekening met vertragingen. Met de ombouw van de N49 tot snelweg gaat het verkeer daar over één rijstrook met hinder in beide richtingen.

Ernstige hinder op de Brusselse ring 

Het Verkeerscentrum waarschuwt ook voor ernstige hinder deze zomer op de Brusselse ring R0 door de werken aan de Leonardtunnel in Tervuren (oostkant van Brussel). In de tunnel wordt dag en nacht gewerkt, ook tijdens het bouwverlof. 

 • Op de binnenring (verkeer richting Waterloo) is er hinder vanaf Sint-Stevens-Woluwe door de beperking tot één rijstrook verderop bij de Vierarmentunnel. 
 • Ook op de buitenring (richting Zaventem) wordt extra hinder verwacht. 
 • Op weekdagen is de Leonardtunnel ‘s nachts bovendien volledig afgesloten in beide richtingen en gelden er bovengrondse omleidingen in de omgeving.

Ook verwachten we deze zomer hinder:

 • Op de E19 van Breda (Nederland) naar Antwerpen tussen Meer en Loenhout én tussen Brecht en Sint-Job-in-’t-Goor met tijdens drie weekends in augustus en september verkeer dat overdag over twee versmalde rijstroken rijdt en volledige afsluitingen van de snelweg tijdens de nacht.
 • Op de E314 richting Brussel in Leuven met tijdens het weekend van 23 tot 26 augustus een zeer beperkte doorgang over de pechstrook.
 • Op de Gentse ringweg R4 richting Zelzate tussen Destelbergen en Oostakker, waar van 12 tot 19 juli een beperkte doorgang is;
 • Op de R2 in de Antwerpse haven, waar vanaf medio juli het verkeer in de richting van Gent hinder ondervindt door de renovatie van de Beverentunnel.
 • Op de E313 in beide richtingen in Ranst met de plaatsing van brugliggers in augustus.

Check de tunnelsluitingen

Naast de renovatie van de Leonardtunnel op de Brusselse ring R0 staan er deze zomer ook op andere snelwegen heel wat werkzaamheden in tunnels gepland. Onder meer in de Craeybeckxtunnel (E19), de Rupeltunnel (A12) en de Beverentunnel (R2). Die gaan dan vaak ‘s avonds en ‘s nachts dicht. Een overzicht van de geplande tunnelsluitingen vind je in onze tunnelkalender.

Werven met weinig hinder

Ten slotte zijn er werkzaamheden die al een tijdje lopen en waar voorlopig geen extra problemen worden verwacht:

 • Op de Antwerpse ring R1 richting Nederland /het noorden rijdt het verkeer tijdens de aanleg van de Oosterweelverbinding op het viaduct van Merksem over drie in plaats van vier rijstroken.
 • Op de Brusselse binnenring R0 rijdt het verkeer op het viaduct van Vilvoorde over drie versmalde rijstroken. Vanaf augustus geldt daar in het weekend een verbod voor verkeer van +3,5 ton.
 • Bij knooppunt Lummen (E313/E314) is er in alle richtingen impact door de aanleg van een nieuwe spitsstrook, zowel op de E313 tussen Antwerpen en Hasselt/Luik als op de E314 tussen Leuven en Heerlen (Nederland).
 • Op de Brusselse ring R0 in beide richtingen is er in Halle tot eind augustus beperkte doorgang over drie versmalde rijstroken.

Meer info

Kaart met de locaties van de belangrijkste werven met zomerhinder.