Ontdek Mobilidata: realtime data delen voor vlot en veilig verkeer

Snelwegverkeer.

Is er net een ongeval gebeurd op mijn weg? Wordt er misschien gewerkt? En waar begint de file? Als u regelmatig de weg op moet, weet u hoe belangrijk het is om goed op de hoogte te zijn van wat er daar allemaal gaande is. Mobilidata wil u daarbij helpen en biedt via diverse apps een service aan om u vlotter en veiliger vooruit te laten gaan in het verkeer. U kunt Mobilidata nu al gebruiken via een aantal navigatieapps. Mobilidata is een programma van de Vlaamse overheid met ondersteuning van onderzoekscentrum imec.

Beter geïnformeerd op weg

We staan met z’n allen steeds vaker stil in het verkeer. Gelukkig is er ook almaar meer technologie beschikbaar om daar iets aan te doen. Door verkeersdata van overheden, bedrijven en weggebruikers slim te organiseren en realtime mobiliteitsinformatie te delen met elkaar kan het verkeer veiliger en vlotter worden gemaakt. Dat doet het Mobilidata-programma. En dat levert nieuwe digitale verkeersoplossingen op voor Vlaanderen, bijvoorbeeld beter routeadvies, intelligente verkeerslichten en realtime waarschuwingen voor wegwerkzaamheden, files, activiteiten van strooiwagens, enz. Dankzij de info op maat vanuit Mobilidata kunnen weggebruikers voortaan beter geïnformeerd aan het verkeer deelnemen.

Verkeersinfo via bestaande apps

De Vlaamse overheid als digitale wegbeheerder produceert en verspreidt de klok rond verkeersinformatie. Die is onder meer te vinden op de website van het Vlaams Verkeerscentrum. Een eigen overheidsapp met verkeersinfo is er niet. In de plaats daarvan maakt de Vlaamse overheid het mogelijk om via Mobilidata een massa verkeersinformatie te integreren in de reeds bestaande mobiliteitsapps. Die verbinding gebeurt via het Mobilidata-platform: de apps kunnen daarop inpluggen om relevante verkeersinfo af te nemen.

Vandaag zijn er enkele navigatieapps die het platform al volop gebruiken om de mogelijkheden van Mobilidata te illustreren. Zij geven zo het voorbeeld voor andere apps die later nog kunnen aansluiten. Voor weggebruikers of liefhebbers van technologie bieden de deelnemende apps de kans om al eens te proeven van de nieuwe dienstverlening en verkeersmeldingen te ontvangen. Het gaat onder meer over waarschuwingen over potentiële risico’s die ongevallen kunnen veroorzaken op de snelwegen. Dankzij die apps zijn de weggebruikers altijd op de hoogte van wat ze op hun route kunnen tegenkomen en zitten ze alert achter het stuur.

Mobilidata is in volle ontwikkeling, maar wie er nu al gebruik van maakt, is verzekerd van een hele reeks meldingen en waarschuwingen over potentieel gevaarlijke situaties verder op zijn route: een ongeval, personen en dieren op de rijweg, ladingverlies, wegwerkzaamheden, slipgevaar op de weg, de staart van een file en snelheidswaarschuwingen. De lijst met meldingen zal nog worden aangevuld met onder meer waarschuwingen voor strooiwagens op uw route, voertuigen die in het kader van wegwerkzaamheden trager rijden dan het andere verkeer en spookrijders in uw buurt.

Op maat van de weggebruiker

De grootste uitdaging voor Mobilidata is ervoor te zorgen dat meldingen op het juiste moment naar de juiste weggebruikers gaan. Want de vernieuwing zit in het maatwerk. Een waarschuwing voor een spookrijder op de E313 in Herentals is niet relevant voor wie op de E17 in Kortrijk rijdt. Mobilidata wil met een gepersonaliseerde aanpak voor meer veiligheid en rijcomfort zorgen.

Aan foute of onvolledige meldingen heeft de weggebruiker uiteraard ook niets. Mobilidata veronderstelt kwaliteitsvolle en betrouwbare data. Tal van diensten binnen en buiten de Vlaamse overheid zetten daarom hun schouders onder het innoverende programma: Agentschap Wegen en Verkeer, Vlaams Verkeerscentrum, steden en gemeenten, gespecialiseerde bedrijven en onderzoekscentra.

Meer weten?

Benieuwd naar de digitale verkeersoplossingen van Mobilidata? Check mobilidata.be. Daar kunt u zich ook abonneren op de nieuwsbrief. Zelf de verkeersmeldingen van Mobilidata uittesten met één van de deelnemende mobiliteitsapps? Kies hier uw app.