Reddingsstrook verplicht bij file, maar nog lang geen reflex

Affiche reddingsstrook.

Bij file op wegen met meer dan één rijstrook moeten de weggebruikers meteen een reddingsstrook vormen. Zo staat het sinds 1 oktober 2020 in de wegcode. Maar lang niet iedereen volgt die eenvoudige regel. Een nieuwe campagne van het Agentschap Wegen en Verkeer, de wegbeheerder van de Vlaamse overheid, wil dat veranderen. De campagne verloopt onder meer met affiches langs de snelwegen, boodschappen op de dynamische tekstborden en oproepen via de verkeersbulletins op VRT-radio.

Slechts drie op de vijf bestuurders vormen vandaag spontaan een reddingsstrook.* “Dat cijfer moet omhoog,” zegt bevoegd Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “We hebben sinds de invoering van de reddingsstrook al twee campagnes gevoerd en we zien ook de positieve impact van die sensibilisering. Maar we willen nog meer mensen de reflex van de reddingsstrook zien maken. De vrije doorgang moet er al zijn voor de ambulance of brandweer arriveert. Zo geraken onze hulpverleners snel ter plaatse bij het ongeval.

Wacht niet op de sirenes

De reddingsstrook hoort dus bij een file, ook al zijn er geen zwaailichten te bespeuren. Maar minder dan één op de vijf bestuurders weet dat. "We zien het ook vanuit het Verkeerscentrum," zegt woordvoerder Peter Bruyninckx. "Wanneer mensen in de verte een rookpluim zien of sirenes horen, gaan ze opzij. Maar een spontane vorming van de reddingsstrook gebeurt veel minder. Onze verkeersleiders zien dan op de camera’s hoe de hulpdiensten alle moeite van de wereld moeten doen om ter plaatse te geraken. Da’s frustrerend.

Bij een ongeval telt elke minuut, weet ook Kris Segerink, officier bij de Hulpverleningszone Zuid-Oost. “Wanneer de ruimte nog gevormd moet worden op het moment dat onze ambulance of brandweerwagen arriveert, verliezen we kostbare tijd. Wacht niet op de sirenes en vorm de reddingsstrook van zodra het verkeer vertraagt,” roept hij op.

Hou de pechstrook vrij

Een reddingsstrook vormen is eenvoudig. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar rechts.

Rijd niet over de witte lijnen, enkel indien het niet anders kan. Hou het fietspad en de pechstrook vrij. Takelwagens, en andere voertuigen onderweg naar het incident, gebruiken ook de pechstrook om tot bij het ongeval te rijden. Zo wordt de weg sneller vrijgemaakt en lost de file op.

Campagne in de media

In augustus voert het Agentschap Wegen en Verkeer een maand lang campagne met affiches, video op sociale media en boodschappen op 64 digitale tekstborden van het Vlaams Verkeerscentrum. Ook de VRT-verkeersredactie werkt mee. Vanaf 16 augustus herinneren ze luisteraars bij berichten over ongevallen aan de reddingsstrook.

Webpagina met meer info

Op een speciale webpagina geeft het Agentschap Wegen en Verkeer gedetailleerde informatie over het principe van de reddingsstrook. Hoe, wat, wanneer, waarom? U leest het hier: www.wegenenverkeer.be/veilig-op-weg/reddingsstrook

* Online interviews door Ipsos tussen 08/02-14/02 na eerste golf van de reddingsstrookcampagne in 2022 met 600 autobestuurders 18+ uit Vlaanderen.

Reddingsstrook op de E313.
Op het bovenstaande camerabeeld van 9 augustus 2022 vormen weggebruikers op de E313 een perfecte reddingsstrook.
Slogan op tekstbord.