Tangent en Margaretatunnel in Mechelen geopend voor verkeer

Lege Margaretatunnel.

Op maandag 4 juli 2022 zijn in het centrum van Mechelen de Tangent (B101) en de bijhorende Margaretatunnel in gebruik genomen. De Tangent is een nieuwe weg tussen het complex Mechelen-Zuid op de snelweg E19 en het Douaneplein. Een groot deel van de weg ligt ondergronds, in de Margaretatunnel, een nieuwe tunnel van 755 meter. Die wordt de klok rond  bewaakt vanuit de controlezaal van het Vlaams Verkeerscentrum in Antwerpen.

Verbinding voor doorgaand verkeer met tunnel

De Tangent is 2,7 kilometer lang en bevindt zich aan de achterzijde van het station Mechelen. Hij verbindt de snelweg E19 (tussen Antwerpen en Brussel), de Brusselsesteenweg, de Leuvensesteenweg en het Douaneplein bij de wijk Nekkerspoel. De Tangent is bedoeld als veilige en vlotte verbinding voor doorgaand verkeer, dus auto’s die via Mechelen moeten passeren van of naar Bonheiden, Putte en Sint-Katelijne-Waver. Lokaal Mechels verkeer rijdt de stad binnen via de vesten. 

In de Margaretatunnel op de Tangent leidt een afslag naar parking en de Kiss & Ride van het treinstation van Mechelen. Vanop die parkings wandelt u rechtstreeks naar de treinperrons.

Tangent’ een wiskundige term

Waarom de naam Tangent? Een tangent is in de meetkunde een raaklijn aan een kromme, in dit geval aan de cirkelvormige binnenstad. Officieel heet de nieuwe weg B101, maar wellicht zal vooral de naam Margaretatunnel gebruikt worden. Een groot deel van de Tangent ligt immers ondergronds. Dat tunnelgedeelte is 755 meter lang en gaat op een diepte van 12 meter onder de Leuvense Vaart  en het stationsgebouw door. De nieuwe tunnel kreeg de naam Margareta als een eerbetoon aan de landvoogdes van de Nederlanden, Margareta van Oostenrijk, die tijdens Bourgondische periode vanuit Mechelen bestuurde.

De Margaretatunnel wordt de klok rond bewaakt door het Vlaams Verkeerscentrum, onder meer met camera's. Bij eventuele incidenten kunnen de verkeersleiders in de controlezaal meteen ingrijpen en een evacuatie opstarten. Ze kunnen daarvoor de tunnel onmiddellijk afsluiten door slagbomen neer te laten.

Lichtengeregelde kruispunten

Het verkeer op de Tangent kruist de naburige bestaande wegen (Jubellaan, Leuvensesteenweg, Douaneplein) via lichtengeregelde kruispunten. Zo wordt daar een vlotte doorstroming gegarandeerd. Op de Tangent geldt een maximumsnelheid van 50km/u.

Mechelen in Beweging

De openstelling van de Tangent en de Margaretatunnel vormen een belangrijke mijlpaal in de grondige herinrichting van de Mechelse stationsomgeving. De werken voor de nieuwe weg en de tunnel namen zeven jaar in beslag. Het betreft een samenwerking tussen de stad Mechelen, het Agentschap Wegen en Verkeer, De Lijn, de NMBS en Infrabel.