R0 - Hinder tijdens de renovatie van het viaduct in Vilvoorde

Laatste update: 21 maart 2024
Logo project renovatie viaduct Vilvoorde.

Op de Brusselse ring R0 wordt het viaduct van Vilvoorde vernieuwd. De ingrijpende werkzaamheden zullen 8 jaar duren en in verschillende fasen verlopen. Daarbij worden de binnen- en de buitenring afwisselend van elkaar (deels) afgesloten voor het verkeer. Het betreft een project van De Werkvennootschap NV, de organisatie die ook instaat voor de ruime herinrichting van de Brusselse ring.

Tijdens de eerste fase van de werkzaamheden, namelijk van augustus 2023 tot eind 2025, hebben de werkzaamheden op het viaduct van Vilvoorde alleen impact op het verkeer op de binnenring (dus in de richting van Zaventem). Weggebruikers op de binnenring dienen bijgevolg rekening te houden met vertraging en extra reistijd. Indien mogelijk vermijdt u best de (omgeving van) de binnenring bij het viaduct. 

Concrete hinder 

  • Tot eind 2025 rijdt het verkeer op de binnenring bij de werf over drie versmalde rijstroken met een maximumsnelheid van 50 km/u (zie schema hieronder).
  • Tijdens sommige weeknachten is er bij de werf slechts één versmalde rijstrook beschikbaar.
  • Vanaf augustus 2024 is er in het weekend GEEN zwaar vrachtverkeer mogelijk op de binnenring op het viaduct. Vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton tussen het oosten (Groot-Bijgaarden) en het westen (Sint-Stevens-Woluwe) van Brussel neemt een route via de zuidelijke helft van de Brusselse ring. Zwaar verkeer vanuit het noorden (Antwerpen) naar het westen van Brussel rijdt via de A12 om het viaduct te vermijden. Vrachtverkeer vanuit het noorden (Antwerpen) naar het oosten van de hoofdstad neemt de E19.
  • Verkeer op de buitenring (dus in de richting van Groot-Bijgaarden en de E40 naar Gent) ondervindt in de eerste fase geen hinder.

Hinder vanaf 2026

Welke hinder tijdens de later fasen van de renovatie van het viaduct? Op de website www.viaductvilvoorde.be vindt u nu reeds meer informatie (en omleidingskaartjes). U kunt er zich ook abonneren op de digitale nieuwsbrief van het project. 

Op zoek naar verkeersinformatie op maat?

Met uw gepersonaliseerde Verkeerscentrum-account gaat u altijd goed geïnformeerd op weg.

Maak uw account aan