Antwerpen: nieuwe P+R Linkeroever is goed voor 1500 plaatsen

Antwerpen
Antwerpen haven
Luchtfoto van de P+R Linkeroever.

Foto: Lantis

Op maandag 17 januari is op Linkeroever in Antwerpen een splinternieuwe P+R geopend. Het moderne, comfortabele parkeergebouw biedt plaats aan 1500 wagens. Het is de ideale plaats om uw wagen veilig achter te laten en vlot over te stappen op het openbaar vervoer, de fiets of een deelsysteem richting het stadscentrum. Een hele dag parkeren kost slechts één euro. 

P+R, vernieuwde fietsinfrastructuur en meer trams

Eind vorig jaar kwamen er ten noorden van Antwerpen al twee dergelijke nieuwe parkeertorens bij, namelijk de P+R’s in Merksem en Luchtbal. Samen zijn de drie gebouwen goed voor bijna 4000 parkeerplaatsen aan de rand van Antwerpen. Het gaat om een project in het kader van de realisatie van de Oosterweelverbinding, waarbij een grote klemtoon ligt op faciliteiten voor duurzaam vervoer zoals (deel)fietsen, openbaar vervoer, steps, enz.

Om het voor pendelaars interessant te maken om van de nieuwe P+R Linkeroever gebruik te maken, werd ook de traminfrastructuur op de N70/Blancefloerlaan vernieuwd. Dankzij een nieuwe tramhalte vlak voor de P+R, bereikbaar via een tunnel onder de N70, kan iedereen na het parkeren van zijn voertuig meteen vlot en conflictvrij op de tram of de bus stappen. Een nieuwe keerlus net voorbij het parkeergebouw maakt het mogelijk dat de nieuwe tramhalte niet alleen bediend wordt door tram 3, maar dat ook de lijnen 5 en 9 tot daar verlengd worden. Drie tramlijnen garanderen een hoge frequentie aan trams.

Daarnaast kreeg de Blancefloerlaan nieuwe fietspaden en een fietstunnel onder de N70 en het parkeergebouw. Zo kunnen fietsers de Blancefloerlaan ook conflictvrij kruisen. Met het nieuwe parkeergebouw, de traminfrastructuur en de fietsverbindingen wil bouwheer Lantis mee de modal shift in het Antwerpse verkeer ondersteunen.

Hoe naar de nieuwe P+R Linkeroever rijden?

Het nieuwe parkeergebouw is enkel bereikbaar via de verbindingsweg. Zo kan sluipverkeer door de woonkernen van Zwijndrecht vermeden worden. Voorlopig is de P+R alleen bereikbaar voor verkeer vanop de E17. Dat verlaat aan Zwijndrecht de snelweg en rijdt via een nieuwe tunnel onder de E17 naar de verbindingsweg die naar de P+R leidt. Vanaf april zal het parkeergebouw ook vanop de E34 (via het nieuwe complex aan Waaslandhaven-Oost) bereikbaar zijn.

Meer info vindt u op de website van de Oosterweelverbinding. Via die website kunt u zich ook inschrijven voor nieuwsbrieven om steeds op de hoogte te blijven van de werkzaamheden en realisaties van het Antwerpse infrastructuurproject.

Kaart bereikbaarheid.
Bereikbaarheidskaart P+R Linkeroever (Lantis)