Filevorming? Vorm spontaan een reddingsstrook!

Affiche over de reddingsstrook naast een snelweg.

Met een nieuwe campagne in januari vraagt het Agentschap Wegen en Verkeer aandacht voor het principe van de reddingsstrook. De verplichting tot het vormen van een reddingsstrook bij file werd 5 jaar geleden opgenomen in de wegcode, maar uit een enquête blijkt dat ongeveer een vijfde van de bevraagde Vlaamse autobestuurders nog niet weet wat een reddingsstrook is en hoe ze die reddingsstrook moeten vormen. 

Reddingsstrook verplicht bij file

Een reddingsstrook vormen is verplicht op elke weg met meer dan één rijstrook zodra het verkeer daar vertraagt en er dus file ontstaat. Het maakt niet uit wat de oorzaak is van die file. Rijdt u op de linkerrijstrook, schuif dan zoveel mogelijk op naar de linkse kant van de weg. Alle andere voertuigen wijken maximaal uit naar rechts zonder de witte lijn van de pechstrook te kruisen (tenzij dat echt niet anders kan).

Door spontaan een reddingsstrook te vormen, krijgen hulpdiensten, technische diensten en takelaars vrije doorgang zodat ze sneller ter plaatse geraken en aan hun interventie kunnen beginnen. Bij ernstige ongevallen met letsel kunnen de slachtoffers zo sneller geholpen worden. 

De reddingsstrook redt letterlijk levens, en deze nieuwe campagne is nodig,” benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick de Ridder. “Maak de vrije ruimte van zodra het verkeer vertraagt en wacht niet tot je de zwaailichten ziet. Op het moment dat de hulpdiensten aankomen, rijden ze dankzij de reddingsstrook in één vlotte beweging tot aan het ongeval. En vergeet niet: de reddingsstrook kan ook gebruikt worden door voertuigen met oranje-gele knipperlichten, en niet enkel de blauwe zwaailichten. Ook technische diensten en takelaars kunnen sneller hun werk doen, waardoor de weg vlugger vrij is en de file zich kan oplossen.

Bij velen nog geen reflex

Bijna 4 op de 5 Vlamingen (78%) weten wat een reddingsstrook is en geven een juiste definitie, zo blijkt uit de evaluatie van de laatste sensibiliseringscampagne. Bijna 7 op de 10 respondenten (68%) zeggen ook dat ze spontaan de reddingsstrook vormen. Toch vertaalt die kennis zich niet altijd naar de praktijk. Hoewel de reddingsstrook al bijna 5 jaar wettelijk verplicht is op de Belgische wegen, merken de verkeersleiders in het Vlaams Verkeerscentrum en de hulpdiensten immers dat de reddingsstrook nog lang geen reflex is.

We zien vaak paniekreacties van bestuurders als we met sirenes en zwaailichten komen aangereden,” zegt zonecommandant Kol. Jan Jorissen van de hulpverleningszone Noord-Limburg. “Voertuigen gaan alle kanten uit en blokkeren zo de doorgang voor onze prioritaire voertuigen, waardoor we kostbare tijd verliezen. We vinden het dan ook erg belangrijk dat de reddingsstrook onder de aandacht gebracht wordt. De reddingsstrook geeft duidelijkheid voor bestuurders en levert zo voor ons tijdswinst en meer veiligheid op.”  

U vindt meer informatie over de reddingsstrook op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Affiche reddingsstrookcampagne.