Veilig door tunnels: "Kijk Uit" in Verkeerscentrum en Kennedytunnel

Peter Bruyninckx en Sofie Lenaerts.

Op de Vlaamse snelwegen rijdt veel verkeer en al die voertuigen moeten ook regelmatig samen door een tunnel. Dat houdt risico’s in. In de zes belangrijkste Vlaamse tunnels gebeuren jaarlijks zo’n 200 ongevallen en 180 incidenten, zoals pechgevallen en ladingsverlies. Daarom is het van groot belang dat iedereen de "tunnelreflex" aankweekt zodat we samen de verkeersveiligheid in tunnels kunnen verhogen. In samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer besteedde het verkeersmagazine Kijk Uit op 30 april aandacht aan tunnelveiligheid. Herbekijk de reportage hier.

Eén van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in een tunnel is niet voldoende afstand houden. Zeker in tunnels, waar de zichtbaarheid en ruimte meer beperkt zijn dan in openlucht, is het essentieel dat voertuigen voldoende afstand houden van elkaar. Als uw voorligger plots op de rem gaat staan voor een onverwacht obstakel of voor de staart van een file, riskeert u niet tijdig te kunnen reageren met een kop-staartaanrijding tot gevolg. De tunnelkoker kan dan volledig geblokkeerd raken en er kan ook brand ontstaan. Het is vaak lastig voor de hulpdiensten om ter plaatse te geraken in een tunnel. En ze hebben in zo’n tunnelkoker sowieso ook veel minder plaats om hun hulpverlening te organiseren.

Wat als het misloopt in een tunnel? Wat moeten weggebruikers doen bij een incident, pech en of brand in een tunnel? En weet u waarom u altijd de autoradio moet aanzetten als u in een tunnel rijdt? Inspecteur Sofie Lenaerts legt het uit in het televisiemagazine Kijk Uit. Ze neemt u mee achter de schermen van de Kennedytunnel en gaat met Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum, naar de tunneldesk in de verkeerscontrolezaal. Daar bewaken verkeersleiders de klok rond de Vlaamse tunnels.

Tunnelbewaking vanuit Verkeerscentrum

Het Verkeerscentrum is de centrale controlekamer voor tunnels in Vlaanderen. Met sensoren en camera’s bewaken de verkeersleiders de klok rond het veilig gebruik van ruim 20 tunnels en hun installaties (veiligheidsuitrusting, ventilatie, verlichting, pompen, enz.). 

Bij een incident of een calamiteit in een tunnel starten ze onmiddellijk de afhandeling en eventuele evacuatie op. Voorts ondersteunen ze de hulpdiensten op het terrein, onder meer door ventilatie- en pompsystemen te bedienen. Weggebruikers met pech in een tunnel kunnen hun assitentie inroepen via de noodtelefoons. Er wordt dan meteen bijstand gestuurd.