Rapport Verkeersindicatoren Fietstellingen AWV 2023

Om naar het werk of naar school te gaan, stapt de Vlaming steeds vaker op de fiets. Dat blijkt uit het eerste jaarrapport "Verkeersindicatoren Fietstellingen AWV 2023” van het Vlaams Verkeerscentrum, dat de fietsdata beheert. Het jaarrapport bundelt de cijfers van de automatische fietstellingen die het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) uitvoert op een selectie van locaties met druk fietsverkeer op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Tijdens de lente- en zomermaanden buiten de schoolvakanties is het daar het drukst.

Met 139 vaste fietstellers, meetlussen in het fietspad (al dan niet gepaard met een informatiedisplay naast het fietspad), meet AWV het fietsverkeer op enkele drukke fietspaden op Vlaamse gewestwegen. Het Verkeerscentrum bundelt de belangrijkste fietscijfers van 2023 in een eerste jaarrapport en vergelijkt ze met de cijfers van 2022. U vindt het volledige rapport in PDF op deze webpagina.

Belangrijk! Aangezien gerapporteerd wordt over een beperkte selectie van tellocaties, moet het jaarrapport beschouwd worden als een “steekproef” die niet toelaat om veel algemene conclusies trekken voor het totale fietsverkeer in Vlaanderen. Het is wel mogelijk om op de specifieke meetlocaties de lokale evolutie van het fietsen op te volgen. 

Juni het drukst, januari het kalmst 

In 2023 telden de fietstellers een totaal van 23.443.000 fietsers, ofwel gemiddeld 64.200 per dag. Tijdens de lente- en zomermaanden buiten de schoolvakanties is het het drukst. 

Het merendeel van de fietstellers zijn gelegen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk en meten dus vooral functioneel verkeer: fietsende pendelaars en scholieren. Dat verklaart waarom die tellers in juli en augustus minder fietsers tellen dan in juni en september.

Juni is de maand met de meeste fietsers: 2.910.000 fietsers. Daarna volgt meteen september: 2.807.000 fietsers. Van november tot april worden er minder fietsers geteld. Januari is de kalmste maand: 1.176.000 fietsers.

“Fietsspitsen” op werkdagen

Op weekdagen zijn er een duidelijke ochtend- en avondspits: tussen 7u en 9u en tussen 15u en 18u. Tussen 12u en 13u is er ook een piekje te zien. In het weekend wordt er zonder pieken gefietst tussen 9u en 18u.

Vooral functionele verplaatsingen

Aangezien de meeste fietstelpunten er pas recent kwamen, kan slechts een kleine selectie dienen om 2022 en 2023 onderling te vergelijken. Die kleine steekproef van 20 telpunten toont een totaal van 4.525.000 fietsers in 2022. In 2023 lag het totaal op 5.052.000, dus een toename van 527.000 fietsers (+11.6%). Ook het gemiddelde aantal fietsers per dag steeg: van 12.400 naar 13.800.

In bijna alle maanden van 2023 is er meer fietsverkeer dan een jaar eerder, vooral in januari, februari, juni en september. De enige maand met minder fietsers is november 2023: -13.1%

Er zijn weinig verschillen tussen juli en augustus in beide jaren. Tijdens de zomervakantie zijn er geen fietsende scholieren. Alles wijst er dus op dat er in 2023 meer gefietst werd van en naar het werk of de school, functionele verplaatsingen dus. Dat wordt bevestigd door de toename van het fietsverkeer tijdens de wintermaanden januari en februari 2023.

Grafiek totaal aantal fietsers per maand in 2023.
Totaal aantal fietsers per maand in 2023

De drukste tellocatie: in Leuven

De fietsteller die de meeste fietsers telde in 2023 was te vinden in Leuven op het dubbelrichtingsfietspad in de Redersstraat aan de noordelijke kant van het Joanna-Maria Artoisplein. Dat fietspad maakt deel uit van de fietssnelweg F8 en is een belangrijke toegangsweg tot Leuven.

Open data

Het Verkeerscentrum beheert de data van de fietstellingen van AWV. De datasets worden in open data aangeboden in formaat CSV. Ze bevatten zowel de automatische fietstellingen als de locaties waar geteld wordt. Wie de fietsdata wil gebruiken, kan ze kosteloos downloaden vanop de Datavindplaats van de Vlaamse overheid

Fietsers rijden voorbij een fietstellerdisplay.