Hoe kan ik een TMC-probleem oplossen?

Aan de hand van onderstaande probleemanalyse, bieden wij u oplossingen aan voor de meest voorkomende TMC-problemen. Hebt u nog een ander TMC-probleem of wilt u ons iets melden over TMC? Contacteer ons. Vermeld in uw melding de kenmerken van uw navigatiesysteem en beschrijf duidelijk en precies het concrete TMC-probleem waarmee u geconfronteerd wordt. 

Wat stelt u vast?

 • Ik ontvang geen TMC-berichten
  • Mogelijke problemen
   • Er is geen Belgische locatietabel aanwezig in uw toestel 
   • De TMC-antenne is niet aangesloten 
   • De TMC-antenne werkt niet 
   • Er zijn (tijdelijk) geen TMC-uitzendingen via de radio 
   • Er is slecht radio-ontvangst
  • De informatie is niet accuraat
   • Mogelijke probleem
    • Ik stel verkeershinder vast die via TMC niet wordt gemeld

Er is geen Belgische locatietabel aanwezig in uw toestel

Zonder Belgische locatietabel kan uw toestel de locatie uit de gecodeerde TMC-berichten niet ontcijferen. Bij gevolg kunnen de verkeersberichten niet toegewezen worden aan uw gevolgde route. Raadpleeg uw leverancier.

De TMC-antenne is niet aangesloten

Om het TMC-signaal goed te kunnen ontvangen, is een TMC-antenne noodzakelijk. Raadpleeg de handleiding van uw toestel en ga na of uw TMC-antenne correct is aangesloten.

De TMC-antenne werkt niet

Als uw TMC-antenne correct is aangesloten en u hebt nog steeds geen ontvangst, is het mogelijk dat uw TMC-antenne stuk is. Raadpleeg uw leverancier.

Er is slecht radio-ontvangst

Er zijn meedere oorzaken van slechte radio-ontvangst. In sommige streken van het land kan een radiokanaal soms moeilijk ontvangen worden. Als het probleem lang aanhoudt, probeer TMC dan manueel af te stemmen op een andere zender.

Soms bemoeilijken bepaalde omgevingsfactoren de ontvangst: tunnels bijvoorbeeld. Daar is weinig aan te doen. Als u de tunnel uit bent, komt het signaal meestal snel terug.

Het kan voorkomen dat een radiozender tijdelijk uitvalt. Het TMC-kanaal van die zender is dan even niet beschikbaar. Afhankelijk van de oorzaak wordt het probleem meestal snel verholpen. Als het probleem lang aanhoudt, probeer TMC dan manueel af te stemmen op een andere zender.

Ik stel verkeershinder vast die via TMC niet wordt gemeld

In Vlaanderen zijn er meerdere TMC-berichtenleveranciers. Enkel de TMC-informatie die u ontvangt via Radio 2 [TIC VL], is afkomstig van het Verkeerscentrum. Check dus even de TMC-bron als u onvolledige TMC vaststelt.

Voor de TMC-informatie van het Verkeerscentrum geldt: 

Als wij om de één of andere reden niet op de hoogte zijn van een gebeurtenis op de weg, zal die gebeurtenis via ons TMC-kanaal niet gemeld worden. Het kan gebeuren dat een gebeurtenis op de weg ons ontsnapt: we hebben niet alle snelwegen en gewestwegen in beeld. We rekenen op politie, weggebruikers of partners om ons deze gebeurtenissen te melden.

Meestal zijn we wel op de hoogte en is het verkeersbericht via TMC verzonden, maar komt het niet door bij de weggebruiker. Dan scheelt er iets aan de vertaling van het bericht of kampt de antenne met een slecht ontvangst.