BOB en Helmut Lotti voeren campagne "Wie drinkt, rijdt niet"

Campagnebeeld BOB.

Moet je nog rijden? Drink dan geen alcohol. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen in het verkeer. "Wie drinkt, rijdt niet" is de slogan van de nieuwe BOB-campagne tijdens het eindejaar, te zien op onder meer affiches langs de Vlaamse snelwegen. Zanger Helmut Lotti is de rockende ambassadeur van de campagne.

Ondanks de dalende trend in het aantal positieve alcoholtests tijdens de voorbije sensibiliseringscampagnes, zegt een kwart van de bestuurders dat ze in de laatste maand nog achter het stuur hebben gezeten met mogelijk een glas te veel op. Naar jaarlijkse traditie controleert de politie daarom weer tot eind januari in het hele land op alcohol achter het stuur tijdens de BOB-eindejaarscampagne. De boodschap “Wie drinkt, rijdt niet” wordt onder meer verspreid via affiches langs de Vlaamse snelwegen. 

Helmut Lotti rockt voor BOB

Helmut Lotti is de ambassadeur van de nieuwe BOB-campagne. Met de speciaal voor de gelegenheid geschreven rocksong "Er hoeft maar één BOB te zijn", spoort hij bestuurders aan om geen alcohol te drinken. “Als ik uitga en absoluut wil drinken, zal ik ervoor zorgen dat iemand me naar huis brengt”, zegt de zanger. “Ik vind drinken en rijden zelf een nefaste combinatie, daarom wil ik graag de BOB-campagne ondersteunen. Meer nog: ik wil gerust zelf Bob zijn als het nodig is. Daar doe ik anderen ongetwijfeld een plezier mee!’”

Dagelijks 12 ongevallen onder invloed 

Ondanks de daling van het aantal bestuurders onder invloed tijdens de BOB-controles waren er in de eerste negen maanden van dit jaar toch nog 3027 ongevallen waarbij alcohol een rol speelde. Dat zijn er 12 per dag. Voor het hele jaar 2022 werden er in totaal 4091 ongevallen met een bestuurder onder invloed vastgesteld. In totaal was bij 7% van de letselongevallen nog een bestuurder onder invloed betrokken. 10 jaar geleden was dat nog 10%. Het percentage bestuurders dat na een ongeval getest wordt op alcohol is in die periode ook gestegen van 59 naar 82%. Botsen is blazen wordt dus steeds meer een realiteit op het terrein.

Belgische bestuurder blijft te vaak tellen

De wettelijke alcohollimiet in België is 0,5 promille. Het blijft voor velen moeilijk om in te schatten hoeveel alcoholische dranken je kan drinken om daaronder te blijven. Bovendien verschilt de opname van alcohol van persoon tot persoon en hebben ook factoren zoals vermoeidheid en stress impact. Te veel Belgische bestuurders blijven speculeren en tellen of ze al dan niet onder de limiet zitten. In een grootschalige enquête in 22 Europese landen gaf 23% van de Belgische bestuurders toe in de voorgaande maand gereden te hebben met mogelijk te veel alcohol op. Daarmee is België op Luxemburg na de slechtste leerling van de Europese klas.

Lees meer over de campagne op de website van BOB.