Snelweg versperd? Volg de gele borden met de zwarte letter!

Antwerpen
Brussel
Gent
Kempen
Kortrijk
Kust
Leuven
Limburg
Mechelen
Vlaamse Ardennen
Vlaamse ruit
Waasland
Wallonië
Franse grens
Antwerpen haven
Geel calamiteitenroutebord met zwarte letter G.

Bij ernstige incidenten kan het gebeuren dat een autosnelweg volledig versperd geraakt of afgesloten moet worden, én dat voor meerdere uren. Het verkeer valt dan meteen stil en de file groeit snel aan. Door een “calamiteitenroute” te openen, halen de Wegpolitie en het Verkeerscentrum dan wat druk van de ketel. De weggebruikers rijden lokaal om door de gele calamiteitenrouteborden te volgen.

Een calamiteitenroute is een plaatselijke omleidingsroute op het onderliggende wegennet in de buurt van de snelweg. Ze loopt meestal van de laatste afrit voor de versperring naar de eerste oprit voorbij de versperring. Aan de afrit staat een startbord met uitleg over de omleidingsroute: bijvoorbeeld “E17 via route F”. De omleidingsroute zelf is aangeduid door specifieke gele calamiteitenrouteborden met daarop een zwarte routeletter. De betekenis van de letters is alleen duidelijk voor wie het startbord aan de afrit van de snelweg heeft gelezen.

Zodra een calamiteitenroute actief wordt, communiceert het Verkeerscentrum via zijn dynamische tekstborden de routeletter aan de weggebruikers. Door de snelweg te verlaten en van het ene gele bord naar het andere rijden, komen ze uit bij een oprit verderop, waar ze de snelweg terug op kunnen rijden om hun weg voort te zetten. 

Bijvoorbeeld bij een versperde E17 in Lokeren krijgen de weggebruikers de boodschap dat ze de E17 moeten verlaten via afrit [12] Lokeren en de letter F moeten volgen. Zo worden ze geloodst naar de eerstvolgende oprit [13] Waasmunster.

Voor het hele Vlaamse snelwegnetwerk zijn calamiteitenroutes vastgelegd. Elke snelweg heeft per rijrichting heeft een routeletter toegewezen gekregen. Elk omleidingstraject tussen twee op- en afritten in dezelfde rijrichting langs die snelweg draagt bijgevolg dezelfde letter. Die letter betekent overigens niets, want ze is willekeurig gekozen. Ze verwijst niet naar een geografische bestemming, maar dient alleen voor efficiënte communicatie (zonder taalbarrières bijvoorbeeld) met de weggebruikers en tussen hulpverleners. 

Aangezien een calamiteitenroute loopt op het onderliggende wegennet dat niet ontworpen is voor snelwegverkeer, houden weggebruikers er best rekening mee dat het verkeer op de calamiteitenroute moeizaam kan verlopen, met verliestijd tot gevolg. Maar alles beter dan urenlang stilstaan voor een versperring natuurlijk.

U vindt meer info over de calamiteitenroutes bij de veelgestelde vragen op deze website.

Affiche snelwegcampagne: de letter is jouw gids