Mag ik door de Waaslandtunnel rijden met een fiets, mobilhome of vrachtwagen?

De Waaslandtunnel op de N49a in het centrum van Antwerpen dateert uit 1933. Hij is de oudste Scheldetunnel die Linkeroever verbindt met het stadscentrum. In beide rijrichtingen is er slechts één rijstrook.

De toegang tot de Waaslandtunnel is verboden voor: 

1/ vrachtvoertuigen met een gewicht groter dan 3,5 ton, uitgezonderd openbare diensten (verkeersbord C23). Ter verduidelijking: voertuigen zwaarder dan 3,5 ton die ingeschreven zijn als vrachtvoertuig zijn dus niet toegelaten, voertuigen ingeschreven als personenvoertuig (bijvoorbeeld touringcars) zwaarder dan 3,5 ton zijn wel toegelaten in de tunnel.2/ voertuigen die gevaarlijke goederen vervoeren zoals beschreven in tunnelcategorie E (verkeersbord C24a). 

Alternatieven zijn de Kennedytunnel (ADR-verbod voor categorie D), de Liefkenshoektunnel (toltunnel op de R2, geen beperkingen), de brug van Temse (op de N16 Mechelen-St.Niklaas).

3/ voetgangers, fietsers, bromfietsers, landbouwvoertuigen, enz. (verkeersbord F9 autoweg).

Fietsers kunnen als alternatief gebruikmaken van de Kennedyfietserstunnel. Voor voetgangers en stapvoets fietsverkeer is er de Sint Anna-voetgangerstunnel. De Schelde oversteken kan ook met het Sint Anna-veer. Check hier de status van de liften van de fietsers/voetgangerstunnels en de dienstregeling van het veer.

Alle bovenstaande beperkingen staan beschreven in artikel 68.3 en artikel 22 van de Belgische wegcode en artikel 12.3 van het ministerieel besluit van 11/10/1976 houdende de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens.

Foto in de Waaslandtunnel.
Waaslandtunnel onder de Schelde in Antwerpen