Welk vertrekuur en welke route om files vermijden?

Wanneer moet ik vertrekken om niet in een file terecht te komen? Welke route neem ik best om hinder te vermijden? 

Het Verkeerscentrum is niet in de mogelijkheid om persoonlijk reisadvies op maat te geven. Op onze website vindt u wel de klok rond realtime verkeersinformatie: een handig overzicht op kaart én in tekst van alle relevante info met betrekking tot files, reistijden, aan de gang zijnde wegenwerken, enz. op de Vlaamse hoofdwegen. Zo kunt u uw verplaatsing goed voorbereiden op basis van de meest actuele info. 

Daarnaast kunt u bij dagelijkse files op onze website ook het gemiddelde fileverloop op een gemiddelde werkdag bekijken. Een animatie geeft dynamisch aan in welke snelwegzones op welke tijdstippen er doorgaans files staan. U kan zelf een dag en tijdstip selecteren om de gemiddelde verkeerssituatie van dat moment op te roepen.

Tijdens uw rit kunt u op de hoogte blijven van wisselende verkeerssituaties door een navigatiesysteem te gebruiken of door naar de verkeersbulletins op de radio te luisteren. Schakel in uw autoradio zeker ook de TA/TP-functie in (Traffic Announcement/Traffic Program). Zodra er verkeersnieuws is, wordt uw radioprogramma of CD-muziek onderbroken voor een korte verkeersboodschap.