Wat zijn de openingsuren van de spitsstroken?

Een spitsstrook is open als de dynamische rijstrooksignalisatie of RSS boven de spitsstrook een groene pijl of een snelheidsbeperking weergeeft (wegcode artikel 62 bis).  

Ze is gesloten als daar een rood kruis staat (wegcode artikel 62 bis). Het is dan verboden om op de spitsstrook te rijden. Alleen ter hoogte van een op- of afrit van de snelweg mag u de spitsstrook kruisen. Een gele pijl op de dynamische signalisatie boven de spitsstrook geeft die locatie aan.

Is de dynamische signalisatie volledig gedoofd, dan is de spitsstrook gesloten (wegcode artikel 22 decies) en mag ze niet gebruikt worden.

Verkeersdrukte op de snelwegen kent een relatief vast patroon. Voor de opening van de spitsstroken zijn daarom standaard openingsuren bepaald:

Spitsstrook E313 richting Hasselt en spitsstrook E19 richting Breda: 

  • van maandag tot en met donderdag: van 14u tot 20u

  • vrijdag: van 12u tot 20u

Spitsstrook E40 richting Luik:

  • van maandag tot en met vrijdag: van 14u tot 20u

Spitsstrook E17 richting Antwerpen:

  • van maandag tot en met vrijdag: van 6u30 tot 10u (ochtendspitsstrook!)

Als de spitsstrook tijdens de openingsuren versperd geraakt door een obstakel, een incident of een defect voertuig, wordt ze meteen gesloten. In bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld bij incidenten, wegwerkzaamheden of evenementen kan de spitsstrook ook buiten de standaarduren worden opengesteld om tijdelijk de verkeersdoorstroming te verbeteren.