Negende Vlaamse spitsstrook in dienst: E313 Lummen - Hasselt-West

Limburg
Spitsstrook op de E313 Van Lummen tot Hasselt-West.

Op 14 mei heeft het Agentschap Wegen en Verkeer op de E313 de nieuwe spitsstrook tussen Lummen en Hasselt-West in gebruik genomen. De spitsstrook zal het verkeer in die zone vlotter laten doorstromen. De spitsstrook is op werkdagen standaard open tussen 6u en 20u. Het is al de negende spitsstrook op de Vlaamse snelwegen (zie kaart hieronder).

Bewaking vanuit het Verkeerscentrum

Een spitsstrook is een volwaardige rijstrook waarop verkeer mag rijden op voorwaarde dat ze "opengesteld" is met een groene pijl of een geafficheerde maximumsnelheid op de dynamische rijstrooksignalisatie of RSS boven de weg. Ze is als het ware de pechstrook die op drukke momenten opengesteld wordt om dan extra wegcapaciteit aan de weggebruikers aan te bieden. Als de dynamische signalisatie boven de spitsstrook gedoofd is (dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een technische storing) mag de spitsstrook niet gebruikt worden.

Bewaakt en aangestuurd vanuit het Verkeerscentrum

Net zoals de acht andere Vlaamse spitsstroken wordt de nieuwe spitsstrook op de E313 van knooppunt Lummen tot complex Hasselt-West aangestuurd en permanent gemonitord door het Vlaams Verkeerscentrum. De verkeersleiders in de controlezaal bewaken in realtime de verkeersdrukte aan de hand van verkeerscamera’s en tientallen meetlussen in het wegdek van de spitsstrook. 

De spitsstrook heeft vaste openingsuren, namelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 6u en 20u. Het is mogelijk dat de spitsstrook ook aangeboden wordt buiten die uren en in het weekend, bijvoorbeeld als er wegens een incident of een evenement extra capaciteit nodig is op de drukke weg. 

Nieuwe infrastructuur

Voor de dynamische rijstrooksignalisatie van de nieuwe spitsstrook tussen Lummen en Hasselt-West zijn 11 portieken over de snelweg gezet. Met het oog op de nieuwe spitsstrook vernieuwde het Agentschap Wegen en Verkeer zo’n 7 kilometer van de snelweg. Om de halve kilometer werd een pechhaven ingericht, waar weggebruikers met pech zich veilig kunnen plaatsen tijdens de openstelling van de spitsstrook. Ook de op- en afrittencomplexen [26bis] Lummen-Industrie en [27] Hasselt-West werden aangepast zodat de spitsstrook daarop aangesloten kon worden.

Hoe werkt een spitsstrook?

Op de Vlaamse snelwegen is de spitsstrook gelegen aan de rechterkant, dus op de plaats van de pechstrook. Op het wegdek wordt ze door een streeplijn met lange witte strepen van 10 m en een tussenafstand van 2,5 m afgescheiden van de gewone rijstroken. 

Hoe de spitsstrook gebruiken? Deze video legt de principes uit. Lees meer over de Vlaamse spitsstroken op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

Spitsstroken op Vlaamse snelwegen.
9 Vlaamse spitsstroken op kaart